Södra Roslagen

När den anställda uppmanades att visa upp sina tillhörigheter hittade man narkotikaklassade tabletter i en väska. Senare hittades även en gömd burk med ytterligare tabletter, i ett konferensrum.

Händelsen inträffade i slutet av förra året på en vård- och omsorgsverksamhet i södra Roslagen, där man enligt arbetsgivaren, haft långvariga problem med svinn av narkotikaklassade läkemedel, så kallade opioider.

Säkerhetsrisk

Nu har den anställda, som misstänks för upprepade läkemedelsstölder, fått sparken och är dessutom anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som en befarad ”patientsäkerhetsrisk i sitt yrkesutövande”.

Den anställda nekar till brott och menar istället att någon annan lagt medicinen i väskan.

Av arbetsgivarens utredning framgår att flera hundra tabletter och kapslar med narkotikaklassade läkemedel försvann från verksamheten förra året. De misstänkta stölderna inträffade både i läkemedelsförråd och hos vårdtagare.

– Det är ytterst allvarligt så klart. Det var ett svinn och en misstanke om stöld, men vi har bra rutiner därför upptäcktes det, säger en företrädare för verksamheten.

Har någon kommit till skada?

– Ingen har kommit till skada. Svinnet har inte skett så att det blivit en förlust för vårdtagare.

– Generellt är det alltid en mänsklig tragedi, oavsett vad som händer, men det är ett svinn och det ligger hos polisen nu.

I en niosidig inlaga till IVO försvarar sig den sparkade anställda och menar i stället att verksamheten varit turbulent, med stor personalomsättning och bristande säkerhetskultur.

”Dömd av arbetsgivaren”

”Jag har inte stulit några läkemedel och hoppas att det kan bli en polisutredning kring detta så att jag kan få en chans att bli rentvådd, dock är jag redan dömd av min arbetsgivare” skriver hen.

Hen hänvisar också till ett drogtest som gjordes och som enligt den före detta anställda inte visade spår av missbruk.

Enligt polisen är utredningen om de misstänkta stölderna nedlagd.