Innanför Värmeverkets höga fönster bär byggarbetare på stegar och byggmaterial. Nu är det bråttom. I helgen öppnas huset för allmänheten när kultur- och modefestivalen Scopes kommer till Bredäng.

– Det här blir vårt första externa event. Jag är både jättepepp och jättenervös för det är många detaljer som ska fixas, men det känns bra, säger Florian Dezfoulian, kommunikationsansvarig på Värmeverket. 

Florian Dezfoulian, kommunikationsansvarig på Värmeverket. 

Florian Dezfoulian, kommunikationsansvarig på Värmeverket. 

Angie Gray

Kulturell appropriering och kreativt mörker

Medverkar gör bland andra artisten Harrison First som kommer att visa sin och Jean Lucs kortfilm ”Sum/Some of me”, om kulturell appropriering och dess orsaker och effekter. De framför också ett musikverk på samma tema.

Videokonstnären och filmaren Elin Fiorentino Passanisi deltar med två verk.

– ”Unloveable” skildrar dilemmat att vilja vara älskad, men samtidigt vara rädd för att förlora någon. Och ”Captured in sound” handlar om att vara en kreativ varelse fängslad i ett mörker, säger hon. 

Elin Fiorentino Passanisi, i mitten, jobbar med ett av sina verk.

Elin Fiorentino Passanisi, i mitten, jobbar med ett av sina verk.

Scopes/pressbild

Florian Dezfoulian leder genom korridorer och upp och ner mellan våningarna, förbi musikstudior, biosalong och danssalar.

I en konstateljé sitter Julia Dang, Micky Ho och Mikaela Hök och färdigställer ett konstverk av färgad mossa och garn.

Värmeverket kryllar av olika rum för olika konstformer. Mikaela Hök.

Värmeverket kryllar av olika rum för olika konstformer. Mikaela Hök.

Angie Gray

Men Värmeverkets fokus är framför allt lokalt och riktar sig främst mot unga. De erbjuder bland annat stipendier och utbildningar åt dem som inte har kontakter inom kultursfären och har svårt att nå ut.

Varje vecka öppnar de även sina musik- och podcaststudior för workshops.

– Det behövs inga förkunskaper, kan man inte själv så får man hjälp, säger Julia Wåhlin som ansvarar för drop in-verksamheten. 

Andra gånger är det liveframträdanden och häng i lobbyn. 

Fares Hamed, ansvarig för den nystartade Linje 13-festivalen

Fares Hamed, ansvarig för den nystartade Linje 13-festivalen

Angie Gray

Linje 13-festivalen ska ersätta 127

Nytt är också Linje 13-festivalen – en ny kultur- och idrottsfestival för barn och unga som ska ersätta 127-festivalen, som lades ner efter att en person hade förskingrat pengar.

– Många ungar här har mycket energi och är peppade att göra saker. Vi vill ta vara på den energin, säger Fares Hamed som ansvarar för festivalen.

Festivalen pågår under tre veckor, då får unga prova på bland annat att dansa, skapa musik, skådespela, designa kläder och sticka. Utomhus satsar de på idrott som bland annat basket, fotboll, tennis och capoeira. 

Festivalen är gratis och öppen för alla barn och unga i området. Skillnaden mot 127-festivalen är att eventet bara sker i Bredäng. 

Vill förändra Bredäng i grunden

Värmeverkets ambition är att förändra Bredäng i grunden.

– Många barn och unga i området har inte föräldrar verksamma i kultursfären och vet inte att musiker, konstnär eller grafiker är yrken som man kan försörja sig på. Vi vill ge dem resurser så att de kan gå från kreatörer till entreprenörer, säger Florian Dezfoulian och fortsätter:

– Vi vill förändra Bredäng, vår långsiktiga målsättning är att få bort Bredäng från polisens lista.