Radiotorget

Helger är Tobbe Lander överlägset mest känd som DJ och klubbfixare, skivbolagschef och synthkille i new romantic-bandet Strange Tales. Tidiga mornar, varje vardag, kör han till Landvetters flygplats och sorterar paket för ett transportföretag för ”att ha en säker inkomst till allt rullar”.

Det som är tänkt att rulla om ett, två år är den egna begravningsfirman Frölunda Begravningsbyrå som han driver på klassiska Radiotorget mellan Högsbo och Frölunda Torg. 

Nicolina Fransson från Nicolinas Florister i Åkered läggee en sista hand på blomsterarrangemanget tillsammans med Tobbe Lander.

Nicolina Fransson från Nicolinas Florister i Åkered läggee en sista hand på blomsterarrangemanget tillsammans med Tobbe Lander.

Magnus Johansson

Han öppnade vid årsskiftet, och även om han är ny på torget har han snart 30 års erfarenhet och kunskap av yrket sedan tidigare, inte minst då från den tidigare byrån på Guldheden som han öppnade, drev och slutligen sålde för drygt tio år sedan.

– Sedan 2014 har jag jobbat på olika byråer som fastanställd. Men när priset för en begravning började dra iväg motsvarande kostnaden för en begagnad bil kände jag att måste jag hitta på nåt. Stundtals skämdes jag när människor kom in, det var verkligen jobbigt. Och jag är ju en entreprenör ut i fingerspetsarna så slutligen, i fjol, sade jag upp mig, bidade min tid och började planera för en ny egen byrå, med allt vad det innebär – lokal, bil, logotyper, hemsida och rubbet.

Ett fantastiskt nätverk

Det märkligaste i det här fallet, enligt Tobbe Lander själv, var att namnet Frölunda Begravningsbyrå inte var registrerat. Han ringde till och med Bolagsverket för att kolla om det var sant.

– Jag ville verkligen att namnet skulle vara sammansatt av vad det är för något och var det ligger. Så där hade jag tur. 

Att stå på egna ben igen räds han inte över huvud taget. 

– Fördelen jag har nu är självklart min erfarenhet. Jag är säker i det jag gör och jag vet vad jag gör, och inte minst så har jag ett fantastiskt nätverk sedan alla år med klubben Romo Night. A och O är rekommendationer i den här branschen. Genom åren har jag haft många uppdrag från gamla gäster, inte minst musiker i Göteborg, som kommer ihåg mig från den tiden. Jag kanske inte är bättre än alla andra, men det blir självklart mer personligt.

”Personliga begravningar"

Som en resa genom livet – från Kåren och Studs, över Trädgår’n och Jazzhuset, till Radiotorget.

– Det är en fantastisk plats med allt det vackra från 1950-talet och framåt, och samtidigt så byggs det som aldrig förr, nya människor flyttar in och hela området växer. 

Ett sista iordningsställande innan begravningsgästerna är på plats.

Ett sista iordningsställande innan begravningsgästerna är på plats.

Magnus Johansson

Ambitionen med Frölunda Begravningsbyrå är att kunna erbjuda ”personliga begravningar till rimliga priser”.

Eller som Tobbe Lander själv helst kallar det – en ”fullservicebyrå”.

– Det är det som gör det hela kanske än mer personligt, att vi följs åt genom hela uppdraget. Det finns en trygghet i det och en säkerhet i bemötandet av både dig som närstående och beställare. Och inte minst – själva omhändertagandet för den avlidne. 

Han sköter allt själv från det första mötet, till kistläggning och transport och värdskap vid begravning och gravsättning.

– För mig är det superviktigt! Och jag känner själv att om jag trillar av pinn så vill jag veta vem som tar hand om mig och jag tror att det är många med mig som känner så – att man vet vem som tar hand om en. Att det inte är en random människa på ett transportföretag. Vad händer? Vad gör de? Är de schyssta? Ingen aning… Så ska det inte behöva vara.

Begravningsentreprenör Tobbe Landert.

Begravningsentreprenör Tobbe Landert.

Magnus Johansson

Upplever du aldrig att det är jobbigt att vara så nära döden?

– Jag har full respekt för döden och de döda. Så nej, det är aldrig jobbigt eller otäckt. Vi är likadana när vi ligger där, det är samma skal som i livet. Men jag kan uppleva sorg om jag hämtar någon hemma som legat död länge, ensam – av någon anledning. Det är alltid någons någon så hur kan människor bli så ensamma att ingen bryr sig om dem? Det är verkligen jättekonstigt.