Krig i Ukraina, hög inflation och prognoser om lågkonjunktur. Dessutom bostadsbrist och en våldsvåg i Stockholm i början av året.
Omvärldsläget kunde varit stabilare för de studenter som springer ut i juni 2023. Men treorna Tanvir Kaur, Winta Ghebremichel och René Muhoza som Mitt i möter på Kärrtorps gymnasium tre månader innan examen ser mer ljus på himlen än mörka moln.
– Sverige är internationellt sett ett av de tryggaste länderna du kan bo i, säger René Muhoza och berättar att han känner sig hoppfull inför framtiden.
Tanvir, René och Winta har en vår där plugg och stress kring specialarbete, inlämningar och prov blandas med roligheter med klassen. Därefter väntar "framtiden".
Angie Gray
Angie Gray
Hinner passera
Han får medhåll av Tanvir Kaur och Winta Ghebremichel i sin hoppfullhet. Alla tre siktar att på att på en gång eller i alla fall ganska snart efter studenten plugga vidare på högskola och universitet.
Om konjunkturinstitutet får rätt i sin prognos från i december går lågkonjunkturen över 2025.
– Men det är läskigt att plugga länge och inte veta om du får ett jobb du utbildat dig för, säger Tanvir Kaur.
Risken för arbetslöshet är dock lägre för högutbildade personer än lågutbildade. Det är till kategorin högutbildade deras tankar leder.
– Jag ska börja socionomlinjen direkt efter gymnasiet och siktar på att bli yrkesvägledare, berättar Winta.
Tanvir tänker plugga statsvetenskap och ser möjliga yrken inom exempelvis Migrationsverket, EU eller på försäkringsbolag.
René tycker att det är svårt att välja väg, men funderar på jurist eller arkitekt, men dessförinnan kan det bli fråga om värnplikt. Han är kallad till mönstring.
– Det skulle hjälpa mig till bättre disciplin och att bli mer strukturerad. Om det sedan skulle innebära att jag behövde rycka in i krig då skulle jag göra det, säger han.
Bostad är dock en knivig fråga. Genomsnittstiden för att få en hyresrätt i Stockholmregionen var nio år i fjol. I Kärrtorp där vi befinner oss var den ännu längre. Winta, Tanvir och René har ställt sig i bostadskö. Samtidigt har studenter möjligheter till studentbostad.
– Men det bästa är kanske att bo hemma under studietiden, säger Winta och får medhåll av Tanvir.
Öppnar för flytt
De två vill helst studera i Stockholm på grund av familj och vänner, medan René är tydligt öppen för en flytt till andra orter.
– Att flytta till exempelvis Luleå om jag kommer in på en utbildning eller får ett bra jobb är inte en "dealbreaker" för mig. Då är det spännande med en ny miljö i stället, säger han.
Winta, René och Tanvir har en vår där plugg och stress kring specialarbete, inlämningar och prov blandas med roligheter med klassen. Därefter väntar "framtiden".
Angie Gray
De tre ser med förväntan och pepp på framtiden, även om det också känns lite läskigt att lämna den tillvaro och gemenskap de hunnit vänja sig vid i skolan och klassen.
– Jag vet visserligen vad jag vill plugga och vad jag vill bli. Man annars försöker jag att inte tänka för mycket på framtiden för att slippa bli stressad. Det som händer händer, säger Winta Ghebremichel.