En upplyst glasmonter med bakverk och en rödgul espressomaskin lyser upp disken.

Efter ett års renoveringar har snart alla basarer under Stadsbiblioteket öppnat igen. Inne på McDonald’s är allt nybyggt. Det vita kaklet har bytts ut mot träpaneler, matbuden har fått en egen plats för upphämtning och restaurangen har fått en kafédel.

– Det känns fantastiskt! Samtidigt som vi fyller 50 år får vi öppna på nytt, säger franchisetagaren Erik Hellman som driver restaurangen sedan 2022.

När konkurrenten Max tog över McDonald’s lokaler på Kungsgatan för två år sedan blev restaurangen på Sveavägen hamburgerjättens äldsta. Den öppnade i juni 1974. Men Erik Hellman rycker på axlarna.

– Vi ser det inte så, vi ser oss som den nyaste restaurangen med ett ikoniskt läge. Den fräschaste 50-åringen!

Asplundska huset och basarerna mot Sveavägen är kulturmärkta och det är strikt reglerat vad som får byggas och inte. Skyltarna på fasaderna måste se ut på ett visst sätt och högtalare på uteserveringen mot Observatorielunden kräver bygglov.

Asplundska huset och basarerna mot Sveavägen är kulturmärkta och det är strikt reglerat vad som får byggas och inte. Skyltarna på fasaderna måste se ut på ett visst sätt och högtalare på uteserveringen mot Observatorielunden kräver bygglov.

Pekka Pääkkö

Basarerna är likt resten av den Asplundska byggnaden k-märkta och mycket känsliga för ombyggnationer. Just nu jobbar restaurangen på ett bygglov för att åter få sätta upp högtalarna man hade utåt gatan.

Uteserveringen mot Observatorielunden är ett klassiskt vattenhål för både två- och fyrhjuliga motorträffar. Enligt Erik Hellman märks det både på försäljningen och stämningen när de samlas vid restaurangen.

– Det är väldigt roligt att vara en del av en sådan tradition. I sommar drar motorträffarna igång och vi funderar på någon typ av samarbete.

Alla kanske inte är lika glada i motorträffarna, vad tänker du om det?

– Jag hoppas så klart att man kan visa varandra hänsyn. Jag förstår de boende till hundra procent men uppskattar samtidigt en levande stad.

Baristachefen Rawezh Sabir tycker bäst om cappuccino med ett hjärta i mjölkskummet.

Baristachefen Rawezh Sabir tycker bäst om cappuccino med ett hjärta i mjölkskummet.

Pekka Pääkkö

Hamburgerkedjans fikasatsning kom till Sverige runt 2021. Det går ut på att personal utbildas till baristor och att kedjans munkar får sällskap av kakor, macarons och tårtbitar.

Varför heter det inte McMacarons eller McArons?

– Det är inte ett bakverk som tillhör McDonald’s. Men vi tar med oss alla idéer, säger baristachefen Rawezh Sabirs.

I dag jobbar runt 40 personer på Sveavägen, tanken är att bli dubbelt så många till sommaren.

Erik Hellman driver ytterligare fem restauranger i men vill inte kommentera hur mycket just Sveavägen omsätter.

Han är dock övertygad om att affärerna får ett lyft nu i samband med renoveringen.

– Många trodde vi skulle stänga för gott, men så var det ju inte. Nu handlar det bara om att gasa på! Vi har gått all in här.

Ulf, 52, minns extrajobbet på McDonald's

Ulf Bergström, 52, har kvar lönespecifikationen från sitt första jobb på McDonalds Sveavägen. 

– Möjligen blev de en grundplåt till en synth jag köpte långt senare.

Snart 15 år fyllda tog Ulf Bergström cykeln till hamburgerrestaurangen på Sveavägen. Året var 1987 och han bodde i en lägenhet på Observatoriegatan med sina föräldrar och syskon.

– Det var ett bra ingångsjobb och väldigt roligt att ta ansvar för att det fanns kött

i frysen och var snyggt och städat­ utanför restaurangen. Att vara­ ett litet kugghjul i ett stort maskineri, säger han.

Han minns särskilt känslan av att få lön för första gången och har sparat den första löneslippen.

– Min första lön, det var vuxenpoäng. Mina barn kanske vill se slippen någon gång.

Har du något särskilt minne?

– Det jag kommer ihåg var de 16–18 små fyrkantiga lökbitarna man skulle lägga på burgarna, det var allvar.

Var det motorträffar redan­ då?

– Det var en folkfest och jättetrevligt med alla raggare som samlades där! Det var en parad varje fredagskväll. Startpunkten var vid McDonald’s, många gick dit för att se hela tåget.

– Men det lustiga är att jag aldrig märkte av dem förrän 2014 när jag bodde på Tegnérgatan. Jag var väl inte ute på kvällarna just där när jag var liten.

I dag är Ulf Bergström utbildad operasångare och jobbar med bland annat reklam, film och skriver böcker. Han har flyttat till Fridhemsplan men ”bor mentalt kvar i Vasastan”.

Att det blir ett besök på den nyrenoverade restaurangen är något han räknar med.

– Det är klart att jag ska gå dit! Det blir nog en Big Mac faktiskt. 

Ulf Bergström började jobba på McDonalds Sveavägen strax före 15-årsdagen 1987. Där var han i ett halvår tills han fick ett nytt jobb på Televerket.

Ulf Bergström började jobba på McDonalds Sveavägen strax före 15-årsdagen 1987. Där var han i ett halvår tills han fick ett nytt jobb på Televerket.

Privat

Första extrajobbet: "Minns de små lökbitarna – var allvar"

Bodde på Observatoriegatan ✔ Har kvar första lönen