De som har gått i Kronobergsparken har säkert sett den – ”guerilla-pyntade” granen som dyker upp varje år vid advent. Traditionen har pågått i ”minst 15 år” enligt initiativtagaren Eva Näslund.

– Jag började en gång i tiden när det var en liten gran här, men den vissnade. Sedan planerade de den här istället, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/deras-pirat-pynt-sprider-julgladje-pa-kungsholmen/reprln!ywLL9iaMJA@uBVKkFr8mnQ/

Förutom att glädja andra är även granen något som skapar gemenskap i gänget, där de flesta ses med sina hundar i parken.

– Det betyder jättemycket, att ha något att samlas kring och inte bara gå runt med hundarna. De två ljusen som brinner är för två goda vänner till oss alla som har gått bort, säger Eva.

I helgen samlades ”pynt-rebellerna” traditionsenligt för att klä granen. Mitt i Kungsholmen har uppmärksammat den tidigare men i år är den kanske mer pyntad än någonsin, ett sätt att försöka sprida ännu mer julglädje i coronans spår, enligt Eva.

– Vi var ett tiotal personer som tog med oss saker hemifrån i lördags. Men dagen efter var det ytterligare grejer på. Vi har även julklappar i år, vi måste ju förnyas oss. Och alla paket ligger kvar. Hundarna brukar ju pinka på julklapparna så det är nog ingen som vill ha dem, ha ha, säger Eva.

Och pyntet brukar få hänga kvar. Inslaget är uppskattat av många enligt Eva.

– De allra flesta tycker att den är jättefin och att det är så roligt och trevlig att gå förbi. Det är båda barn och vuxna som stannar och tittar, säger Eva.