– Jag dök ned och såg ett stort, vitt paket på sex meters djup. Som fyra tegelstenar som tejpats ihop hårt. Det syntes väldigt väl, allt som är vitt lyser upp med ficklampan, berättar dykaren Mattias Kressmark som brukar vara med på Rena Mälarens insatser.

Han fattade inte omedelbart vad det var han fiskat upp, men volontärgruppen på land kallade dit polisen som tog med sig paketet tillbaka.

– När vi hittar konstiga saker ringer vi alltid polisen, det brukar oftast handla om att vi plockat upp vapen. Den här gången kunde de bekräfta att det var hasch, säger Mattias.

Värdet uppskattas till 400 000 kronor.

Vad tänker du om det här?

– Jag tycker det är synd att sådant här hamnar i vattnet, det är ju vårt dricksvatten. Man funderar på om någon gömt eller tappat i det? Vi i föreningen tycker förstås att det är bra att det kommer bort från gatorna.

Brukar ni hitta knark i vattnet?

– Vi har hittat små mängder tidigare, men det här var det absolut största fyndet.

Utöver knarket fanns två bilar, 500 kilo skräp och en elsparkcykel på fyndlistan efter insatsen vid Pampas marina i söndags.

1 120 elsparkcyklar

Fredrik Johansson, som grundat Rena Mälaren, berättar att just elsparkcyklar är något dykarna allt mer frekvent drar upp från sjödjupet – 1 120 stycken under de senaste åren.

– Det känns jäkligt tråkigt, det är ju Greta Thunbergs generation som kastar i dem. Visst, säkert på fyllan men lik förbaskat lika illa. De innehåller litiumbatterier som inte alls är bra för miljön.