Efter sommaren öppnar Stockholms Stadsmissions sociala mataffär Matmissionen en butik i Kista galleria.

Här kan personer som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker ansöka om medlemsskap, och sedan, om man kvalificerar sig, handla matvaror till lägre priser.

– Vi vill nå människor i utsatthet. Alla får så klart handla i butikerna, men de som får ett medlemskapet får köpa varorna till en tredjedel eller mindre av vanliga butikspriset. Är du inte medlem betalar du originalpris, säger Alexandra Matrai, verksamhetsområdeschef för Matmissionen.

https://www.mitti.se/nyheter/matmissionen-forandrade-livet-for-anders/repvef!Cdd@dlYeaSg7AtuI@mt6DA/

Stor efterfrågan

Att de öppnar upp just i Kista är inte en slump.

– Vi har märkt en stor efterfrågan i Järvaområdet, och när vi gjort våra kartläggningar har vi dessutom sett att behov av en sådan butik är stort där, säger Alexandra Matrai.

Utbudet i butikerna består uteslutande av matsvinn, som doneras från dagligvarubranschen. Precis som i Stadsmissionens andra butiker kommer det även finnas möjlighet att arbetsträna.

– Det finns 15 platser för arbetsträning. Så butiken är bra både för den sociala och ekologiska hållbarheten, samtidigt som den hjälper folk ut i arbetslivet, säger Alexandra Matrai.

https://www.mitti.se/nyheter/matmissionen-oppnar-butik-i-handen/repvdA!vYyApkGcrLY@qze@NXyYqg/

Järvabutiken blir Matmissionens femte butik i Stockholm. Sedan tidigare finns konceptet i Jakobsberg, Hägersten, Hallunda och Handen.

– Den nya butiken i Kista blir en av våra större, med 850 kvadratmeter.

Exakt datum för invigning är inte satt än. När butiken är i gång kommer den ha öppet vardagar 12.00-17.30.