Festival i augusti. José Luis är en av kockarna som lagar mat på festivalen i augusti. Foto: Anja Callius

Matfestival i Rönninge i sommar

I maj öppnar de en vegetarisk restaurang i Rönninge. Sedan väntar ett stort kalas med en månadslång matfestival med gästkockar som presenterar mat från olika världsdelar.

  • Publicerad 17:15, 26 feb 2021

Festivaler kan kännas fjärran just nu. Men det är just vad Glassbarens Susanne Ferrer Graham och Alexis Ferrer Colas jobbar på i Rönninge.

"Mat och smak-festivalen" kommer att ha mat från olika världsdelar, musik, föredrag, workshops och utställning och marknad med närproducerade varor.

– Det kommer att hända saker hela månaden. Vi kommer även att ha kultur från olika världsdelar utifrån varje veckas tema, säger Alexis Ferrer Colas.

Bland annat väntar tangokväll, flamencoworkshops, Kubafest och uppträdanden från scenen.

Maten på festivalen kommer att vara vegetarisk. Klimataspekten finns med.

– Vi försöker hitta svar på det forskarna uppmanar till fast på lokal nivå. Vi vill inspirera kring den vegetariska maten och till att äta mer vegetariskt, säger Susanne Ferrer Graham.

Gästkockar klara

Festivalen har redan krokat upp de flesta kockarna som ska vara med. De kommer att laga mat utifrån lokalproducerade varor så långt det är möjligt.

– Det blir ett möte mellan kockar och lokala producenter, säger Susanne Ferrer Graham.

En av kockarna som deltar är José Luis Nunez från Brasilien, som bland annat arbetat med den vegetariska buffén i Ulriksdals Slottsträdgård. Han kommer även att jobba på den vegeratiska restaurangen som öppnar i Glassbaren i maj.

– Det finns mycket bra mat i Rönninge nu. Men det som saknas är en vegetarisk restaurang. Alla säger att det behövs, säger Alexis Ferrer Colas.

Susanne och Alexis som driver Glassbaren ska arrangera veg-festival. Men först öppnar de vegetarisk restaurang i Rönninge. Foto: Arkiv/Anders Björklund

Festivalen i augusti

Vecka 1: Asiatisk mat och kultur.

Vecka 2: Afrikansk mat och kultur.

Vecka 3. Sydamerikansk och karibisk mat och kultur.

Vecka 4: Europeisk mat och kultur.

En utställning pågår hela augusti. Arrangörerna efterlyser inspirerande exempel på hur man handlar, gör mat och odlar på ett hållbart sätt. Både privatpersoner, skolor, företag och organisationer välkomnas att delta.

Festivalen får 165 000 kronor i stöd, bland annat från Jordbruksverket och EU-pengar från Leader Sörmlandskusten

Visa merVisa mindre