Nu har provsvaren från listeriadrabbade krogen Coco & Carmen på Östermalm kommit.
Semifreddo Espresso, tryffelmixen och vildsvinsconsommé är maten som bedöms vara värst drabbad av smittan.
”När livsmedel hanteras i en listeriasmittad lokal finns risk för att smitta förs över till livsmedel. Provresultatet pekar på att det är så det kan ha gått till och att det bidragit till att sprida smittan”, skriver Miljöförvaltningen i ett mejl.
Miljöförvaltningen anser att de åtgärder restaurangen vidtagit – sanering, kassering av gamla livsmedel och inköp av nya livsmedel och skärbrädor – är tillräckliga.
”De uppföljande omgivningsproverna som miljöförvaltningen gjorde måndagen den 6 oktober visar inga spår av listeria. Därefter har företaget redogjort för ytterligare saneringstillfällen”, skriver Miljöförvaltningen.
”Gör saken knepigare”
Daniel Persson, avdelningschef livsmedelskontrollen, berättar att livsmedlen där man hittat mest spridning inte tillhör dem där man oftast hittar listeria.
– Det är tvärt om. Det är inget livsmedel som sticker ut där man brukar hitta listeria. Det gör saken knepigare, säger han.
Än har Miljöförvaltningen inte kunnat avgöra på vilket sätt som smittan kommit in i restaurangen.
– Det är ett pussel och det är inte alltid säkert att man kommer fram till hur det tog sig in.
Behöver man vara rädd för att äta till exempel Semifreddo i helgen?
– Nej det skulle jag inte säga. Det är inte något livsmedel som är förenad med högre risker. Man ska inte behöva vara orolig.