Festivalens operativa chef och manager i Sverige, 60-årige fransmannen Francois-Xavier Mauraisin, kom till London från Paris som 18-åring till lyxkrogen Le Gavroche. Mat var alltid ett av hans stora intressen – snart blev även marknader det.

Francois-Xaviers International food festival hålls i år i 25 svenska städer, 15 år efter premiären.

– Vi har varit här Vällingby ett par gånger förut, säger Francois-Xavier när Mitt i träffade honom under fredagen 26 maj.

Mat från hela världen

Det går inte säga annat än att utbudet är ambitiöst. Över 30 olika serveringar med mat från världens alla hörn.

Francois-Xavier Mauraisin driver International Food Festival.

Francois-Xavier Mauraisin driver International Food Festival.

Filip Magnusson

Liknande festivaler arrangerar företaget Geraud även i England, Frankrike och Danmark. Det är gott om folk när Mitt i besöker festivalen under fredagen, men Francois-Xavier är inte helt nöjd.

– Det hade kunnat vara ännu mer folk här. Vi hoppas på fler besökare när vi kommer till Sollentuna i veckan, säger Francois-Xavier.

Grundtanken från arrangörerna har varit att ta den franska marknadskulturen, med fokus på kvalitet mer än vrakpriser, till andra delar av Europa. Man ska alltså inte gå för att tro att allt är billigt.

– Det som är dåligt vill jag inte ha. Och jag vill bara ha något av varje, inte fem olika sydafrikanska serveringar till exempel. Jag är noggrann och petig. Det måste man vara, säger Francois-Xavier Mauraisin.

Giorgio Giacalone langar över en venezuelansk "pita" på friterat majsbröd med entrecote, kyckling och fläsk i.

Giorgio Giacalone langar över en venezuelansk "pita" på friterat majsbröd med entrecote, kyckling och fläsk i.

Filip Magnusson

– Vi vill bidra till att dra folk till stadskärnorna, och vända oss till familjerna. Någon ölförsäljning vill jag inte ha. Det blir för stökigt, säger han.

Bor själv i Sverige sedan 2012

Vissa aktörer har inte hållit måttet, andra har Francois-Xavier jobbat med i 20 år.

2012 lämnade han själv England för Sverige och Helsingborg.

– Utvecklingen bland svenska kockar är enorm och den vanlige svensken har höjt kraven när den går ut och äter. Men man måste ge oss fransmän lite av berömmet. Kockarna utbildar sig och jobbar på franska krogar innan de återvänder till Sverige.