Mästerkocks-Jimmy ska laga kinamat med mamma i tv
Mästerkocks-Jimmy släpper kinesisk kokbok – och är med i en tv-serie
Foto: Fredrik Skogquist
20220914103800
20220914103800
I våras slutade Jimmy Guo tvåa i Sveriges mästerkock. Nu finns hans första kokbok, Mitt kinesiska skafferi, ute och snart lagar han mat med sin mamma i tv.
Redan innan vi tv-tittare ens visste vem som skulle få lyfta statyetten började Jimmy Guo få jobberbjudanden. Bland annat om att skriva en kinesisk kokbok. Sedan någon vecka finns den att köpa.I oktober får Jimmy och hans mamma Anlin dessutom ett eget tv-program på kanalen Godare där de – förstås – ska laga kinesisk mat.
– Jättekul! Vi lagar alltid mat tillsammans när vi ses, säger han.
– Det är första gången mamma gör tv, så det tar ju ett tag att vänja sig vid själva tempot, att ta om saker för att få olika vinklar, titta i rätt kamera och inte tappa energi och dynamik sinsemellan. Men mamma kommer att stjäla showen. Hon är så söt!
Boken lanserades härom helgen i en lokal på Nytorgsgatan och Jimmy sålde "en jäkla massa böcker".
– Den har redan sålt femtusen ex, vilket är helt fantastiskt, säger han dagen efter att boken släppts och han gjort ett framträdande i TV4:s Nyhetsmorgon.
Idén till boken hade Jimmy haft i flera år.
– Det är när man kommer till en asiatisk livsmedelsbutik som matlagningen börjar. Det gäller att hitta rätt råvaror, rätt smaksättare och det finns ganska många, så det är inte så lätt att förstå vad man ska köpa. Det är den största tröskeln, säger han.
– Jag ville göra en guide till vilka ingredienser man ska ha och hur man använder dem. Det ska vara informativt, pedagogiskt och roligt.
Alla recept är kinesiska, om än inte från fastlands-Kina. Även mat från Hongkong och kinesisk-amerikanska rätter ryms.
– Jag har alltid varit intresserad av äta kinesiskt, men det var när jag bodde i London för typ fem år sedan som den kinesiska matlagningen blev en hobby på riktigt. Jag hade ett fint kök för första gången, fick mycket inspiration och en helt annan tillgång till råvaror.
Han började dela med sig av sina matexperiment på Instagram och efter positiv respons växte intresset ganska snabbt till en mani.
– Jag lagade mat hela, hela tiden.Jimmy konstaterar att kunskapen om det kinesiska köket i Sverige är väldigt varierande.
– Det är inget fel på fyra små rätter, men det är inte representativt för matlagningen. Det är ett enormt stort land med olika klimat och olika kulturer. Mångfalden är lika stor som Europas alla kök.
Regionen där Jimmys familj härstammar från, och där Shanghai ligger, karaktäriseras av milda, finstämda smaker samt mycket fisk och skaldjur.
– Sött och oljigt, beskrivs det köket som. Det är godare än det låter!
När han får frågan vad som är bäst med det kinesiska köket svarar han snabbt med ett riktigt kockord:
– Umami! Man pratar om umami på ett helt annat sätt där. För att få det här djupet, måste man nästan ha alla de där fermenterade ingredienserna. Och MSG, en glutamat som är smått kontroversiell, men bevisat ofarlig. Många kockar tycker om den.
Jimmy har gott om tips till alla som är sugna på att börja laga kinesiskt (se faktaruta), men ett sticker ut lite extra:
– Börja inte med att woka, det är en av de svåraste teknikerna!
Jonas Berge
RECEPT: Mapo tofu – tofurätternas tofurätt
4 portioner, som en del av måltid eller 2 portioner, som en varmrätt med ris.
Sichuanpeppar 1 tsk
Mjuk tofu 400 g
Neutral olja 3 msk
Nöt- eller fläskfärs 150 g
Alt. hackad shiitakesvamp
Salladslök 1 st
Riven ingefära 1 tsk
Vitlöksklyftor 3 st
Doubanjiang 1,5 msk
Shaoxingvin 3 msk
Kycklingfond eller vatten 3 dl
Socker 1 tsk
Ljus kinesisk soja 1 msk
MSG 1/2 tsk
Salt
Majsstärkelse 2 tsk
Doubanjiang Mapo tofu
SÅ HÄR GÖR DU:
1. Börja med att rosta sichuanpepparn i en torr panna på medelvärme. När det börjar dofta gott och ryka lite lätt är den klar. Häll över i en mortel och krossa fint.
2. Skär tofun i 3x3 cm stora bitar, ställ åt sidan.
3. Hetta upp 3 msk olja i en stekpanna eller wok på medelhög värme.
4. Stek färsen eller svampen tills den får lite färg.
5. Skilj den vita och gröna delen på salladslöken, hacka båda delarna, riv ingefäran och finhacka vitlöken.
6. Sänk värmen till medellåg och tillsätt den vita delen av salladslöken, ingefära, vitlök, doubanjiang och en generös nypa av den malda sichuanpepparn. Stek under omrörning tills oljan blivit djupt röd och doubanjiangpastan mörknar något i färgen.
7. Tillsätt shaoxingvinet och låt det koka torrt. Tillsätt sedan kycklingfond, socker, soja, MSG och smaka av med salt.
8. Tillsätt tofubitarna och låt det hela puttra ihop i ca 5 minuter.
9. Blanda ut majsstärkelsen i 2 msk vatten och red av såsen till önskad konsistens.
10. Lägg upp i en skål och garnera med den gröna delen av salladslöken. Avsluta med så mycket sichuanpeppar du önskar.
11. Servera med ris.
Jimmys bästa woktips
Kolstål: Har man gasspis ska man ha en kolstålspanna. Den är slitstark och tål hög värme men kräver lite vård och måste brännas in emellanåt.
Keramisk nonstick: Om du inte har gasspis är det keramisk nonstick som gäller. Teflon tål inte värmen.
Lite i taget: Att woka är en av de svåraste teknikerna att bemästra eftersom det behöver gå så fort. Inte jättelätt, framförallt att få till hög värme. Tricket hemma är att inte ha så mycket i pannan. Woka varje ingrediens för sig så att den verkligen får fräsa i pannan och blanda allt på slutet.
4 krogtips från Jimmy
Ålder: 30.Bor: Vid Mariatorget. Uppvuxen i Södertälje.Familj: Mamma, pappa och syster. Singel.Aktuell: Med boken Mitt kinesiska skafferi och tv-program på kanalen Godare i oktober.
Kinesiska krogtips:
1. "Surfers är den bästa, en sexig restaurang med härlig atmosfär och väldigt bra mat.
2. China! på Ringvägen är bra men lite ojämn.
3. Formosa i Gamla stan har bra à la carte-meny
4. Mormors dumplings vid Nytorget är mysigt."
Det är inget fel på fyra små rätter, men det är inte representativt för matlagningen
Mästerkocks-Jimmy släpper kinesisk kokbok – och är med i en tv-serie
Foto: Fredrik Skogquist
FAMILJEMIDDAG. Jimmy och hans mamma Anlin lagar mat tillsammans i ett tv-program på kanalen Godare.
NY. Mitt kinesiska skafferi släpptes nyligen.