I höstas blev det maktskifte i Stockholmspolitiken. Till ordförande för Farsta stadsdelsnämnd valdes Marre Mayr, vänsterpartist bosatt i Farsta strand och tidigare vice ordförande.

Men hennes tid i toppen av Farstapolitiken skulle bli kortvarig. Efter mindre än ett år väljer hon nu att kliva av helt.

– Jag slutar av familjeskäl. Det är rätt tid. Jag har små barn och vill ägna mer tid åt dem framöver medan de fortfarande är små, berättar hon på telefon för Mitt i.

Trebarnsmamman behåller sin ersättarplats i kommunfullmäktige och fortsätter också sitt ordinarie arbete på Vårdförbundet.

– Jag utesluter inte att jag kan komma tillbaka till politiken i framtiden men nu blir det en ordentlig paus, säger hon.

Vänsterpartiet gick kraftigt framåt – inte minst i Farsta. Hur känns det att sluta i det läget?

– Jag är glad att vi fått det här förtroendet av Farstaborna. Vi är många och jag känner mig väldigt trygg med att lämna över.

Vad tar du med dig från din tid i stadsdelspolitiken?

– Jag är stolt över att vi har drivit opinion vad gäller barn- och fritid, för parklekar och fritidsgårdar. Barn och ungas uppväxt är viktiga frågor för mig. Jag är också glad att vi drev frågan om fritidsbibliotek och att Stockholms första öppnade i Fagersjö.

"Känns jättespännande"

Ny ordförande i stadsdelsnämnden blir en Hökarängsbo, 41-åriga Laura Roselli (V), som fram till nu varit ersättare.

– Det känns jättespännande och kul att ta över som ordförande. Jag har suttit i nämnden i två perioder och följt flera olika ordförande.

Vilka är dina politiska hjärtefrågor?

– Globalt är det klimat och rättvisa. Lokalt är det miljöfrågor och sociala frågor. Jag är väldigt engagerad för utsatta grupper, som personer med psykisk ohälsa eller missbruk och barn som växer upp i sådana hem. Och personer med funktionsnedsättning som kanske inte alltid får den hjälp de behöver.

Varifrån kommer det engagemanget?

– Jag är socionom och har fått se sidor av samhället som annars inte syns så tydligt. Jag är själv uppväxt i fattigare områden.

I Farstaområdet har hon bott i tolv år, nu i Hökarängen.

Vad gillar du bäst med Hökarängen och Farsta?

– Hökarängen har en väldigt hemtrevlig känsla. Farsta i stort är ett blandat område med många olika slags människor. Det är både stad och lugnt, jag gillar det.