Spelningen var startskottet för kulturföreningen Folk i Skärholmens nya inomhusscen som går under namnet Folk på scenen där olika artister kommer att uppträda under hösten.

– Det känns jättekul att vi äntligen får öppna igen, säger Andrés Esteche, evenenangsproducent för på Folk på scenen.

Gör musik för folket

Först ut bland artisterna var popsångaren Marit Bergman som bor i Bredäng och tidigare har prisats av både Grammisgalan och P3 Guld. Hon spelade på onsdagens premiärkonsert.

Inför spelningen kommenterande Marit Bergman själv valet av premiärscen på föreningens Facebook sida: ”Jag kan inte tänka mig någon bättre plats att bryta den senaste tidens musikaliska stillestånd på än i 127. De senaste åren har jag tänkt mycket på varför jag egentligen gör musik…jag gör den för mig själv…för att känna känslorna. och faktiskt så gör jag det för folket. Folket kan kännas som ett abstrakt begrepp men i 127 blir det tydligt, här träffar jag varje dag alla möjliga människor från livets alla hörn och världens samlade punkter.”

Började i augusti

Folk i Skärholmen började med uppträdanden redan i augusti, då under namnet Folk på gården där olika artister spelade vid bland annat parklekar i Vårberg, Sätra, Bredäng och Skärholmen. Bland artisterna fanns exempelvis Maia Hirasawa som spelade på Vårgården.

Nu flyttar de in konserterna och börjar med Folk på scenen. Följande onsdagar spelar Natalie Beabella Trio och Linda Bonaventura. Men de hoppas snart kunna boka fler artister och band.

– Vi har sökt pengar till 45 konserter av Musikverket och Kulturrådet och jag tror att vi kommer att få pengar av Musikverket i alla fall. Vi får svar i november och i så fall kan vi ha tre gig till redan i december, säger Andrés Esteche.

Vilka artister blir det?

– Det kan jag tyvärr inte säga förrän de är preliminärbokade.

Folk på scenen ersätter den tidigare satsningen Onsdagsklubben som hölls på ett kafé.

Varför bytte ni namn?

– Vi kände att vi behövde fräscha till oss och vill att alla våra evenemang ska heta något med Folk så att det blir etablerat. Folk på scenen här inomhus och Folk på gården utomhus när det är vår och sommar.

Kulturföreningen Folk i Skärholmen har haft en motig start. De invigde sina lokaler i Skärholmen i december 2019, sedan slog pandemin till.

– Det var precis när vi skulle starta upp och göra oss kända för boende i Skärholmen så det var exceptionellt dåligt tajming. Nu är tanken att vi ska återstarta hela husets verksamhet och göra oss synliga för boende i 127, säger verksamhetschefen Izabella Borzecka.