VR är en förkortning på virtual reality, alltså en virtuell verklighet, som kan upplevas genom speciella glasögon.

Detta håller nu på att introduceras för Solnas 65- plussare, två par VR-glasögon har köpts in till biblioteket som en del av satsningen på digitala hjälpmedel.

Hagalundsbon Maria Mendoza, 76, är minst sagt fascinerad när hon får av sig glasögonen. Den senaste kvarten har hon tillbringat i Rom.

– Vad jag såg? Jättemycket! En fantastisk fontän, ett ställe där de sålde glass, det var helt otroligt.

– Jag har alltid velat åka till Rom. Nu vill jag åka dit ännu mer. Det hoppas jag att jag hinner innan jag blir för gammal, säger Maria Mendoza.

Youtube och Google maps

Stadens digitala fixare Emina Ekenryd hjälper till med tekniken. Hon berättar att hon än så länge använder Youtube för filmer.

Nyfikna kan välja mellan historiska resor, berömda turistattraktioner, besök på muséer eller alptoppar och guidade turer.

– Idén till att använda VR väcktes under pandemin. Men det kan ju finnas andra faktorer som gör att man inte kan ta sig iväg och uppleva saker. Med VR får äldre chansen att vara i en annan värld utan förflytta sig, säger hon.

Via Google maps kan man också knalla på gator var som helst i världen och se hur stadsmiljön utvecklats över tid.

Omvårdnadsnämndens ordförande Samuel Klippfalk (KD) tror att VR kan vara framtiden också i Solnas äldreomsorg.

Ett första steg är att samtliga boenden får wifi, ett arbete som ska vara klart till sommaren.

– Med utbildning hos personalen kan VR-glasögon absolut vara något att ha på boendena. Tänk att som äldre kunna åka till sin hembygd och vandra runt där med hjälp av VR.