Det var viktigt för Maria Sundström att prisutdelningen av Adrianastipendiet 2023 skedde i Fittja, och inte Tumba som det ursprungligen var tänkt.
– Barnen är en så stor del av det vi gör och det hade varit knasigt för dem att behöva åka någon annanstans. Sen är det här i Fittja vi är och verkar, säger hon.
Maria Sundström är tydlig med att det här inte är ett pris som är riktat till henne personligen, utan att det är till alla som är med och skapar mötesplatsen Fittja; biblioteken i norra Botkyrka, Fittja pulsen och konsthallen för att nämna några.
Det är ett koncept som blev verklighet med allas engagemang, lyfter Maria Sundström. Resultatet blev Stolta Fittja.
– Under lång tid har det varit mycket diskussioner kring trygghet. Men sanningen är att jag är övertygad om att 99,9 procent av alla barnen i Fittja inte alls känner sig otrygga i området man bor. Då tyckte vi att det var viktigt att lyfta andra frågor som kom i skymundan av det, säger hon och fortsätter:
– Sen gillar vi fest och att fira saker. Just då ägde Pride rum, så vi gjorde något roligt tillsammans.
Utmaningen: En konsert
Vid prisutdelningen fick flera av Fittjas barn stå för tacktalet. De passade på att flika med en utmaning till Botkyrkas politiker: att vara med och bidra till en konsert i Fittja.
Maria Sundström hoppas också att det blir verklighet. Förhoppningen är att kunna integrera en sådan grej med nästa års upplaga av Stolta Fittja. För det ändamålet ämnar hon att använda de 10 000 kronor som Adrianastipendiet består av.
– Vi är många som resonerar att en konsert gagnar flest, och barnen håller med. Sedan skulle det vara en bonus om det skulle vara möjligt ifall det ges möjlighet att göra ännu ett Stolta Fittja, och ännu roligare om det skulle infalla samtidigt, säger hon.
Maria Sundström hade en egen hejarklack när hon fick ta emot stipendiet.
Albin Tingstedt