Subtilt. Vissa perronger klassas som skyddat utrymme. Här finns vatten, avlopp och telefon. Östermalmstorgs t-banestation. Foto: Kiki Beije

Efter Rysslands invasion av Ukraina – stort intresse för skyddsrum i Stockholm

Rysslands invasion av Ukraina har fått även oss här hemma att fundera på vad man ska göra om det värsta inträffar. Sedan kriget startade har antalet sökningar på "skyddsrum" ökat dramatiskt, uppger MSB.

  • Publicerad 10:35, 2 mar 2022

"Vad finns det för skyddsrum i Vasastan? Är tunnelbanan en säker plats om det hettar till?"

Sådana frågor börjar dyka upp på sociala medier och i mejl till tidningsredaktioner. Det är inte så konstigt när säkerhetsläget i Europa på bara några veckor drastiskt har förändrats.

Öppet för alla. Var skyddsrum finns i Stockholm är ingen hemlighet – då hade hela idén med befolkningsskyddsrum varit förgäves. Titta efter dessa skyltar och på msb.se Foto: Mostphotos

Sverige var under efterkrigstiden, och är förmodligen fortfarande, ett av världens mest skyddsrumstäta länder. Så pass att Churchill 1954 frågade Tage Erlander om vilket krig vi egentligen tänkte delta i – vi som grävde ner oss precis överallt. Huvudstaden hyser naturligt nog väldigt många av dessa skyddsrum.

Skyddsrum i tunnelbanan

Bilder visar hur invånarna i Kiev söker skydd i tunnelbanan. Och det har sedan länge varit förberett också för stockholmarna.

Stockholms tunnelbana är en av platserna där en del av stationerna är utformade för att söka skydd. Men själva perrongerna är inte klassade som skyddsrum utan "skyddat utrymme". Det beror på att det inte finns gastätning som skydd för exempelvis kemiska stridsmedel. För Norrmalm gäller det för stationerna T-Centralen och Kungsträdgården.

Två dygn. En av ingångarna till Klara/Vattugaraget. På 48 timmar ska det kunna bli skyddsrum. Foto: Mostphotos

Det finns däremot fullvärdiga skyddsrum i anslutning till stationer. Ett skyddsrum ska klara den vapenverkan som kan tänkas förekomma i krig. Det innebär stötvågsbelastning från en bomb som exploderar i närheten, den splitterskur som blir resultatet och att ovanliggande byggnad rasar samman över skyddsrummet. Det ska finnas egen luftförsörjning med rening och förmåga att hålla nere temperaturen.

I fredstid är skyddsrummen vid t-banan använda till annat: repolokaler, förråd – ja till och med pistolskyttebana. På 48 timmar ska de dock kunna återställas till skyddsrum.

Förberett. Ett skyddsrum under Brommaplan för 180 personer med luftfilter, verktyg och annat. Foto: Mikael Andersson

Det finns där men syns knappt

Om man åker tunnelbana så har man sett tecknen på att en perrong, till exempel, kan användas till något annat än att stå och vänta på tricken. Det kan finnas telefon för kontakt med omvärlden ovanför, vattenkranar, avlopp och fästen för tvättrännor som vid behov snabbt kan monteras fast.

På exempelvis Zinkensdamms station kan man titta efter små fästen med hål i precis när du kommit ner med rulltrappan. Dessa är till för att installera splitterskydd för att skydda från explosioner ovanför biljetthallen.

MSB har en interaktiv skyddsrumskarta där man kan se var närmaste skydd finns och var ingångarna ligger.

HÄR HITTAR DU SKYDDSRUMSKARTAN

Sedan Ryssland attackerade Ukraina förra veckan har antalet sökningar på "skyddsrum" ökat dramatiskt hos MSB

– Under perioden 1 januari till 28 februari i år hade skyddsrumskartan 331 995 unika sidvisningar. Samma period förra året hade den 8 381 unika sidvisningar. Det är en nätt ökning med 3 861 procent. Vi såg en tydlig topp 17 februari och sen började det stiga kraftigt igen den 24 februari, säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB.

Även broschyren "Om krisen eller kriget kommer" har varit föremål för stort intresse senaste veckorna.

– I år har den laddats ned 88 205 gånger, jämfört med 790 gånger i fjol.

Skyddsrum/skyddat utrymme vid T-bana innerstan

De skyddsrum som finns i anslutning till tunnebanan är i fredstid SL:s ansvar.

Skyddade utrymmen (ej fullvärdiga skyddsrum):

Fridhemsplan, gångtunnel 1 670 platser
Fridhemsplan, station 1 965
Fridhemsplan, TB3 3 025
Gärdet 2 300
Hornstull 2 120
Karlaplan 2 250
Kungsträdgården 3 210
Mariatorget 2 450
Rådhuset, gångtunnel 1 780
Rådhuset, station 2 220
Stadion 2 460
Stadshagen 2 000
T-Centralen 3 200
Tekniska Högskolan 2 375
Zinkensdamm 1 580
Östermalmstorg 2 400

Fullvärdiga skyddsrum i anslutning till stationer, t ex ingång från perrong:
Fridhemsplan, trafikantskyddsrum (5 st.) 1 071 platser
Hötorget (2 st.) 776
Odenplan (2 st.) 600
Rådmansgatan 660

Totalt i Stockholms län finns (år 2021) 14 107 skyddsrum med 1 709 508 platser. De största befolkningsskyddsrummen är Katarinaberget (20 000 platser), Klara/Vattugaraget (8 000), Johannes/Philipssongaraget (10 000) och Hötorget/Konserthusgaraget (4 000).

Källor: MSB, SL, Sveriges mörka hemligheter, Stockholms mörka hemligheter

Visa merVisa mindre