– Vi tycker det är så viktigt att man lär sig att man kan göra det. Man ska veta att man har en röst i samhället och att det finns vägar att uttrycka det både själv och i grupper, säger Karin Ekström, kursansvarig på Röda korstets folkhögskola.

"Roligt att påverka"

Idag är det eleverna på kursen Klimatomställning i teori och praktik som deltar i workshopen. Filmduken längst fram i klassrummet är full med förslag – fritidsbank för att låna verktyg, minskat matsvinn och lånecyklar är några av idéerna.

– Jag tycker det är jätteroligt att man kan vara med och påverka, säger Skärholmsbon Emelie Lindgren.

Just medborgarförslag tycker hon och kurskamraten Amy Stewart är ett bra sätt.

– Det är bra för det blir konkret hur man kan påverka specifika frågor där man bor, säger hon.

Behövs information

I Skärholmen kom endast åtta medborgarförslag in förra året. Amy Stewart och Emelie Lindgren tror att det beror på att få känner till att möjligheten finns. Amy Stewart visste till exempel inte om det innan de fick lära sig det på kursen.

Men Emelie Lindgren har redan skrivit ett medborgarförslag gällande att öka andelen växtbaserad mat i offentlig verksamhet när hon bodde i Linköping.

– Förslaget fick mycket uppmärksamhet, både av dem som var positiva och dem som blev arga, säger hon.

Men förslaget blev inte antaget, vilket förvånar henne.

– Jag blev ganska uppgiven för det är ju väldigt aktuellt när vi har en klimatkris och måste minska växthusgaserna, säger hon.

Nu är hon beredd att göra ett nytt försök i Skärholmen.

– Det känns hoppfullt när man skickar det till stadsdelsförvaltningen så det blir mer lokalt, säger hon.

För att få fler att upptäcka medborgarförslag tycker de att stadsdelen ska informera dels på sin hemsida, dels via anslag på informationstavlor, på bibliotek i föreningar och på andra mötesplatser.

"Viktigt att delta i samhället"

Folkhögskolan pratar mycket om demokrati och möjligheten att påverka, till att få vad man själv tycker är ett bättre samhälle, även om man inte vill engagera sig partipolitiskt. Nästa steg blir att skriva debattartiklar.

– För oss är det viktigt med engagemang och att delta i samhället. Vi hoppas att deltagarna känner att de gemensamt kan gå samman och driva förändring, säger läraren Mirabel Joshi.