En polispatrull åkte på ett larm om att en blodig man varit aggressiv och hotat folk med kniv. När patrullen kom hade mannen gått in i sitt hus och polisen knackade på.

När dörren öppnades uppstod tumult och mannen hotade polisen med ett höjt basebollträ. Polismannen tvingades använda pepparsprej och mannen kunde gripas.

I tingsrätten hävdande mannen att han inte höjde basebollträt utan bara höll det i handen. Tingsrätten tror dock mer på de två poliserna, bland annat eftersom mannen var berusad vid tillfället, och han dömdes därför för hot mot tjänsteman.

Inget skadestånd

Det har dock gått drygt fyra år mellan brottet och domen, och det är inte den dömdes fel. Detta påverkar påföljden och gör att mannen fick 60 dagsböter i stället för fängelse.

Den hotade polisen hade yrkat på 10 000 kronor i skadestånd, för kränkning, men något skadestånd blev det inte. Tingsrätten menar att personer i vissa utsatta yrkesgrupper – exempelvis poliser – som har anledning att räkna med att mötas av vissa angrepp i arbetet ”får antas ha en större mental beredskap för detta”.