Dom. 37-åringen kunde spåras genom dna på brottsplatsen. Foto: Leif Oldenburg

Man döms för tolv år gammal våldtäkt

En kvinna blev våldtagen av två män i en lägenhet i Järva 2009. Ett år senare dömdes en man för brottet. Nu, tolv år senare, har Solna tingsrätt dömt ytterligare en man för att ha deltagit i våldtäkten, efter en dna-träff.

  • Publicerad 16:33, 21 dec 2021

Den grova våldtäkten ska enligt en dom i Solna tingsrätt ha skett hösten 2009.

Två män ska enligt domen ha våldtagit en kvinna i en lägenhet i Järva, i samband med en fest.

De båda männen ska enligt domen ha uppträtt hotfullt och varit beväpnade med kniv.

2010 dömdes, enligt polisens hemsida, en av männen för våldtäkten. Den man som nu dömts, en 37-åring, har enligt polisen kunnat gripas först i år efter att hans dna påträffats i ett annat ärende, dna som matchar dna från brottsplatsen i lägenheten.

– Det här ärendet visar på vikten av att polisen alltid registertopsar misstänkta när förutsättningar finns. Det visar även att risken för lagföring inte upphör utan finns kvar över lång tid för gärningspersoner som lämnat spår efter sig, säger Niklas Kraft vid polisområde Stockholm nord, i en kommentar på polisens hemsida.

Inget minne

37-åringen har enligt domen nekat till brott och under rättegången ska han ha sagt att han hade druckit alkohol vid tillfället och ha blivit "väldigt full". Han har inget minne av att han skulle haft sex, ska han ha sagt enligt domen.

Solna tingsrätt har bedömt att mannens berättelse är en efterhandskonstruktion och lämnar den utan avseende.

Tingsrätten dömer mannen för grov våldtäkt till fängelse i tre år och sex månader och att betala 50 000 kronor i skadestånd till kvinnan.