Det var i oktober förra året som en 39-åring man, enligt domen, sent på kvällen gick in i en kvinnas lägenhet. Där tog han hennes mobiltelefon och slog henne i ansiktet när hon försökte ta tillbaka den.

Han lämnade sedan bostaden och polis tillkallades. När polisen förhörde kvinnan hördes skrik på hjälp från trapphuset.

Efter att ha stulit telefonen gick mannen in i en annan lägenhet och våldtog en kvinna som låg och sov. Efter brottet jagade hon efter honom. Polisen kunde då ingripa.

– Det är en utredning som sticker ut på så sätt att den rör två händelser som sker med någon timmes mellanrum, säger utredaren och polisinspektören Sofie Dahlström.

– Det var bra att de två målsäganden agerade som de gjorde och jagade efter mannen. Det gjorde att brotten uppmärksammades på en gång och vi lyckades gripa honom.

En rad brott

Efter polisens utredning stod 39-åringen även misstänkt för inbrottsstöld, sexuellt ofredande samt ringa narkotikabrott då han ska ha stulit saker ut lägenheterna, brukat narkotika och några dagar tidigare onanerat inför personer i huset.

Mannen var folkbokförd i Skrapan men har inte haft hyreskontrakt där. Under en trappa i källaren hittade polisen stöldgods från de två målsäganden.

– Det såg ut som en boplats och vår misstanke var att han bott där. Men det var inget vi helt kunde fastställa, säger Sofie Dahlström.

Sedan tidigare förekommer mannen i 29 avsnitt i belastningsregistret.

I veckan kom tingsrättens dom mot mannen. Han ansågs skyldig på samtliga punkter och dömdes till fem års fängelse. Fängelsetiden påverkades även av att han var villkorligt frigiven efter tre tidigare domar som rörde olaga hot, stöld och brott mot knivlagen.

– Jag är nöjd med domen. Det känns som att rätten tagit fasta på det som vi tagit fram i utredningen.

Mannen har varken nekat eller erkänt sig skyldig till brott.