På torsdagen hålls rättegången i Solna tingsrätt mot en 31-årig man som står åtalad misstänkt för att tillsammans med en 37-årig man ha bundit och rånat en bekant i dennes lägenhet.

Fallet beskrivs som hänsynslöst av åklagaren och domstolen.

Det var i slutet av 2019 som två män ringde på portklockan hos offret i Hässelby gård.

Tvingades föra över 30 000

Så fort de kom in i mannens lägenhet knuffade de in honom, band honom och drog upp en kniv mot hans hals. Mannen tvingades att föra över drygt 30 000 kronor till männen – och satt bunden i närmare fem timmar i sin lägenhet. Till slut tog han sig loss och hoppade ut från balkongen.

Flykten gick till en bostad intill där husägarna larmade polis. I mannens lägenhet hittade polisen bland annat knivar och tejp som de två rånarna hade använt.

En rånare redan dömd

I maj fastställde hovrätten domen mot den 37-åring som anses ha varit en av rånarna. Han dömdes till två års fängelse för rån och mindre grovt människorov. 31-åringen antas vara den andra rånaren. Han var länge på fri fot, men polisen grep honom nyligen. Han ställs inför rätta för samma brott. Det är inte klarlagt när domen faller.

Offret, som hade kraftiga märken över handlederna när han larmat polisen, har i förhören uppgett att han först trodde att de två männen skojade med honom. Snabbt övergick det till en tro på att hans liv allvarligt var i fara.

Båda männen har nekat till brott.