POLISMETODER. Malmömetoden för att stoppa skjutningar och grovt brott kommer att testas i Stockholm. Men regionpolischefen Mats Löfving är skeptisk. Foto: Sacharias Källdén

Malmömetod mot skjutningar ska testas i Stockholm

Malmöpolisens projekt "Sluta skjut" ska lanseras i Stockholm. Det bekräftar regionpolischefen Mats Löfving för Svenska Dagbladet. Men han är ändå skeptisk till projektets lansering i huvudstaden.

  • Publicerad 05:20, 14 jul 2021

– Man måste ha respekt för att staden består av flera stadsdelar, vi har 26 kommuner och Gotland. Det är svårt att göra det på exakt samma sätt. De lokala förhållandena är lite olika här, säger regionpolischefen Mats Löfving till Svenska Dagbladet.

Projektet "Sluta skjut" drog igång i Malmö för tre år sedan, och finns till för att förebygga skjutningar och grovt våld i staden.

Nu ska det alltså testas i Stockholm, men i vilka former är inte riktigt klart ännu.

– Jag tror vi kommer att köra Sluta skjut i någon form i Stockholm i någon eller några kommuner och testa det parallellt med de andra systemen vi har, säger Mats Löfving.

Inte heller står det klart när projektet drar igång i huvudstaden, eller vilka områden som skulle vara aktuella.

Nästa steg, menar Löfving, är ett möte där han bjudit in alla regionens kommunstyrelseordföranden, inklusive Gotland, för att diskutera den här punkten. Det är planerat till den 31 augusti.