”Civila poliser var under kvällen i Gustavsbergs C. De hann knappt kliva ur bilen innan de rapporterade sju personer för narkotikabrott. Fem av dem var under 18 och den yngste endast 14.” Den här notisen skrev Mitt i Värmdö i höstas. Några veckor senare skrev vi en till, nästan identisk notis. Då var två av dem även misstänkta för brott mot knivlagen eftersom de bar kniv.

Jobbar uppsökande

Enligt polisen handlar det om cirka 75 ungdomar i åldern 15-20 år som misstänks för runt 40 procent av alla narkotikabrott i Värmdö just nu, och det är för mycket, säger Magnus Mohlin, kommunpolis i Värmdö. De misstänks för eget bruk, innehav, överlåtelse och framställande av knark, mest cannabis.    

– Vi skulle behöva vara här varje kväll men det är omöjligt, säger han.

Droghandeln och missbruket pågår på olika platser i Värmdö, enligt Magnus Mohlin, men det är där de unga möts, som i Gustavsbergs centrum och Mölnvik, som polisen stöter på dem. Det rör sig om en ”kärna” med äldre tonåringar som har en svans av yngre runt sig.  

– Vi försöker jobba mycket uppsökande och civilt, på platser där vi vet att de samlas, säger Alexander Nastradinis, områdespolis i Nacka-Värmdö-Tyresö. 

Ett stort problem är så kallade ”hemmafester”, där mycket av drogandet sker och det är svårt att komma åt, enligt Alexander Nastradinis.  

Vill hindra nyrekrytering

En av utmaningarna är att hindra nya unga från att börja med droger, enligt Magnus Mohlin.

– Positivt är att nästan alla unga som gör brott i Värmdö, bor i Värmdö, så vi har ganska bra koll på vilka de är och kan ha kontakt med deras föräldrar.

Polisen jobbar nära kommunens fältarbetare Polarna, skolor och fritidsgårdar och nattvandrarna. Från och med den här veckan får Nacka-Värmdö-Tyresö fler områdespoliser, fem mot två tidigare. Det hoppas Magnus Mohlin ska märkas genom mer närvaro i centrumområdena.

Narkotikahandeln leder ofta till andra brott som inbrott, personrån, bil- och mopedstölder, enligt polisen, och det gör att en del unga riskerar att bli multikriminella.

I statistiken ser det ut som att narkotikabrotten minskar i Värmdö men siffrorna är bara toppen på ett isberg, eftersom ju mer arbete de lägger på narkotikaarbetet, desto fler brott uppdagas, enligt Magnus Mohlin.  

– När vi är här och jobbar får vi i princip alltid träff, tyvärr. Så statistiken visar egentligen bara hur mycket resurser vi kunnat lägga på att jobba med unga och narkotika i Värmdö, säger han och tillägger att de försöker prioritera det. 

– Vi har driven och kunnig personal i vårt lokalpolisområde så vi har bra förutsättningar. 

https://www.mitti.se/nyheter/kameror-och-larm-ska-minska-stoket-pa-kvallarna/repuav!zVMBeQUi8sTG1Nl4q@p7CA/