Det var innan sommaren som utbildningsförvaltningen i Botkyrka aviserade att det kunde bli aktuellt att skära ned på lärartjänster i grund- och gymnasieskolan i Botkyrka för att möta de besparingskrav som funnits på kommunens nämnder de senaste åren. Något som utbildningsnämndens nytillträdde ordförande, Yasemin Ergül (S), ställde sig bakom.

Hennes uttalande gjorde att S fick det hett om öronen när både Moderaterna och Centerpartiet kritiserade uttalandet på Mitt i:s debattsidor.

Nu gör styret en helomvändning med Emanuel Ksiazkiewicz (S), kommunstyrelsens ordförande, i spetsen. Tillsammans med sina kollegor i Mittensamarbetet hoppas kunna han nolla besparingskravet.

– Mittenstyret kommer fortsätta jobba för en stark skola där barn och elever lyckas. Då behöver vi prioritera det, säger han.

"Vi får lov att återkomma"

Besparingskravet på utbildningsförvaltningen ligger i dag på två procent, vilket motsvarar ungefär 60 miljoner kronor.

Nu är den politiska förhoppningen att den summan ska hämtas in på annat håll så att man inte ska behöva säga upp lärartjänster – eller hur de nu ska användas.

– För oss är det för tidigt att prata om hur de här pengarna ska specificeras. Nu har vi gett förvaltningen i uppdrag att hämta hem den här effektiviseringen så att vi kan slopa besparingar på utbildningsnämnden, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Vad måste man spara in på i stället?

– Det kan handla om att vi behöver se över vad vi har för verksamheter som vi väljer att inte fortsätta prioritera utan att det finns smartare sätt att använda pengarna som tidigare gått till dem.

Vad skulle det kunna vara för verksamheter?

– Det återstår att se. Det är vad förvaltningen ska utreda nu. Vi får lov att återkomma till det.