Att kliva in i Mälarterrassen är lite som att komma till Tate Modern i London. Stora rum i betong lyses upp av dramatisk byggbelysning. Framåt ska väggar, golv och tak på plats, när varje krog ska sätta sin prägel på just sin lokal.

Att hitta rätt hyresgäster är en utmaning, även om intresset är stort. Eftersom Slussen är en livlig plats måste de ha tidigare erfarenhet av att hantera mycket gäster och stora lokaler, samtidigt som kravet är att de skapar något unikt.

– Vi vill hitta aktörer som kan balansera att vara kommersiella med att vara vassa på det konceptuella. Det får inte bli för turistigt, samtidigt som de måste kunna ta hand om otroligt stora flöden, säger Mattias Roussakoff, som ansvarar för uthyrningen vid Atrium Ljungberg.

Två krogar klara

Nu står det klart vilka två av krogarna blir – spanska restaurangen Villa Valentina och ett svenskt brasserie signerat Napolyon Sürer, som driver krogar som Bouqerian och Pelikan. De får en tjusig utsikt genom stora fönster ut mot Vattentorget och Gamla stan.

– Vi vände lite på steken och bjöd in ett antal aktörer för att prata om vad de skulle vilja göra här, unikt för just Mälarterrassen. Det var jättekul och det här var två av dem som vi kände var en bra match tillsammans.

Här bakom hoppas Mattias Roussakoff att få till en livescen med plats för 200 personer i publiken.

Här bakom hoppas Mattias Roussakoff att få till en livescen med plats för 200 personer i publiken.

Pekka Pääkkö

Hoppas på livescen

Nästa fyra krogar avslöjas varefter avtal skrivs. Den största av restauranglokalerna ligger nere på kajnivå. Här finns kapacitet för upp till 900 gäster. I ena delen finns utrymme för en livescen med publik på 200 personer.

– Det som saknas i Stockholm är en större scen än så, men här hade vi gärna sett kultur och musik för att få en bra mix. Det är inte helt lätt att hitta en aktör, men vi har snöat in på en livescen så det är målbilden.

Bestämmer utbudet

Stockholms stad ansvarar för bygget av nya Slussen, och Atrium Ljungberg är största fastighetsägaren här. Det är i stort upp till dem att bestämma vilka hyresgäster som flyttar in, så även i den handelsplats som växer fram intill.

– Slussen återtar sin position som en av Stockholms absolut viktigaste mötesplatser. Att få vara med och forma den är ett privilegium, säger kommunikationschefen Marianne Perslow.

– Jag ser fram emot att få kliva in i inredda restauranglokaler. Sedan är steget nära till att sätta sig på en uteservering och njuta, säger Mattias Roussakoff.

Trappan från Södermalmstorg ner till Vattentorget ska öppna till sommaren. Själva Mälarterrassen och restaurangerna ska stå färdiga sommaren 2026.

Visionbild Slussen, Mälarterrassen. Vattentorget.

Visionbild Slussen, Mälarterrassen. Vattentorget.

DBOX/Foster + Partners

Watch out – snart tar Stureplan över Slussen

Gula gången byttes ut mot en guldbro. McDonalds mot Brasserie Le Mac. Slussen görs om från grunden för att bli en av stans mesta mötesplatser – men för vem?

Gamla Slussens sista år var speciella. De trånga gångarna, den spruckna betongen och olika butiker och restauranger som hankade sig fram på rivningskontrakt lånade området en unik karaktär i en annars ganska städad innerstad.

Till Kolingsborg och Debaser Slussen hittade framförallt en yngre publik, sugen på livemusik. McDonalds var ett självklart stopp efter att sista baren stängt – om inte valet föll på partybåten Patricia som hade öppet till fem på morgonen.

Gallerian med bland annat Konsum, skoaffär och en restaurang (där det gick att få en filet mignon för en dryg hundring) var allt annat än polerad med dagens mått mätt.

Krogimperiet expanderar

Nya Slussen tycks bli något annat. Skrymslen och vrår byts mot öppna ytor och rakare linjer. Ledordet är mötesplats, men med en annan karaktär än tidigare.

Stureplansgruppen har redan gjort intåg med takbaren Freyja i början av Horns­gatan. Svenska brasserier, krogimperiet bakom Riche och Sturehof, har öppnat eller tagit över tre restauranger i Katarinahuset, och några till i Götgatsbacken.

Under Guldbron öppnar två restauranger som förvaltas av Nobis, som bland annat har Operakällaren.

Mälarterrassen som nu växer fram ska husera hela sex restaurangkoncept. Hyran ska vara saftig, även om förvaltaren Atrium Ljungberg inte uttalar sig om nivåerna.

Vill man hitta ett talande exempel för förändringen ska brasseriet Le Mac öppna där McDonalds tidigare låg.

– Jag blir på riktigt livrädd. Man gentrifierar en plats där Kafé 44-människor fick finnas, låter kapitalet flytta in och kulturen flytta ut. Jag vill ha en plats där man får vara lite alkoholiserad och ledsen utan att få ordningsvakter skickade på sig, säger poddaren och Södermalmsprofilen Fredrik Söderholm.

– I stället kommer en övre medelklass från Vasastan i sina tunna jävla dunvästar och tar ett glas krispig Riesling för 145 kronor. De brutna själarna på Södermalm pressas ut i kanterna till Polhem och Blecktornskällaren.

Trots det är han glad att liv åter väcks i Slussen, som i många långa år varit en arbetsplats.

– Det är alltid kul med en ny plats att supa på. Det är trevligt för oss som har råd – vita män med poddar.

Madeleine och Chris

Betyder förändringen att Södermalm blir mer som Östermalm? Ja, kanske.

– Stureplan, watch out! Slussen kan verkligen bli en helt ny mötesplats för de som annars är ute och rör sig på Östermalm, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk damtidning.

I många år har han bevakat kungafamiljen och den svenska societeten.

– Jag håller det inte för otroligt att Madeleine och Chris kan spottas där framåt.

Johan T Lindwall ser positivt på det skifte Slussen går igenom.

– Jättehärligt! Tidigare var det ett tråkigt rundningshål om man skulle ut till Älta eller Nacka. Nu blir det en levande plats.

Många restauranger

Nyinflyttat:
Café Klotet – restaurang och takbar.
Freyja – restaurang och takbar.
Gondolen (med nya ägare) – restaurang.
Pelago – takbar på 760 kvm.
Pet Sounds Bar – krog med stark musikprofil.

Ska öppna:
Brasserie Le Mac (mars 2025) – fransk bistro.
Nobis öppnar två restauranger under Guldbron.
Nya hotellet Sippel på tunnelbanebyggnaden.
I Mälarterrassen ska sex restauranger in.

Handelsplats:
En galleria med runt 50 lokaler för butiker, restauranger och service byggs.
Den ska knyta samman tunnelbanan och bussterminalen.
Ska öppna 2028.

Källa: Stockholms stad/Atrium Ljungberg/Mitt i

I McDonalds lokaler flyttar ett brasserie in. Debaser är sedan länge borta – men Café Klotet har öppnat.

I McDonalds lokaler flyttar ett brasserie in. Debaser är sedan länge borta – men Café Klotet har öppnat.

Göran Johnson/Ingrid Johansson/DBOX/Foster + Partners/Pekka Pääkkö

Stureplan tar över Slussen: ”Watch out”

Från Donken och Debaser – till brasserier och brats? ✔ Poddprofilen: ”Blir på riktigt livrädd” ✔ Chefredaktören: Jättehärligt – kan bli mötesplats för Östermalmsbor