Den nya S-ledda majoriteten i Region Stockholm har enats om att permanenta det avgiftsfria sommarlovskort för barn och ungdomar som infördes på prov 2022.

Om Moderaterna fick bestämma skulle barn- och ungdomskortet istället ersättas med ett tillfälligt sommarkort för pensionärer under 2023.

– Väldigt många äldre har suttit instängda under pandemin och en del har inte hittat tillbaka till kollektivtrafiken. Vi vill göra en prova-på-kampanj riktad mot äldre, som en del i återstarten av kollektivtrafiken, säger Kristoffer Tamsons (M), oppositionsregionråd.

Det så kallade "frihetskortet" skulle minska ensamheten bland äldre och antingen bli gratis eller kraftigt prissänkt – beroende på hur stor del av sommaren och vilka åldrar som skulle inkluderas, förklarar han.

"På bekostnad av barnen"

Det nya trafikregionrådet Anton Fendert (MP) avfärdar M-förslaget:

– En sådan satsning skulle ske på bekostnad av barn- och ungdomar vilket vore väldigt olyckligt. Det blir också missriktat eftersom pensionärer har har behov av billigare resor året runt, inte bara på sommaren, säger han.

Den nya majoriteten har lovat att se över hela biljettstrukturen, med målet att bland annat pensionärer ska få billigare resor längre fram under mandatperioden.

Kristoffer Tamsons (M) tror mer på sitt eget förslag:

– Man kan inte lova allt åt alla och det är klokare att göra tidsbegränsade satsningar. Nu är det de äldres tur, det tror jag även att ungdomar kan hålla med om, säger han.