Att få tillstånd att sätta upp övervakningskameror har visat sig svårt, till exempel på Norra Begravningsplatsen som flera gånger utsatts för gravskändning.

Där testas istället övervakning med markradar som reagerar på avvikande rörelser och skickar larm till vaktbolag. På så sätt slipper man den utdragna och snåriga tillståndsprocessen, uppger borgarrådet Dennis Wedin (M).

Vill stoppa vandaler

Han är både ansvarig för kyrkogårdsförvaltningen och för Stockholms stads bostadsbolag och ser framför sig att den nya övervakningstekniken också skulle kunna användas i bostadsområden som tyngs av brott.

Markradarn skulle kunna hjälpa stadens bostadsbolag som också tampas med regelverket för att få sätta upp kameror, enligt Dennis Wedin.

https://www.mitti.se/nyheter/nattliga-ronder-ska-gora-varbergs-kallare-tryggare/reptiD!3qjjpGZRARjmQf2XVaHMaw/

– Det här verktyget skulle kunna användas om det är vandalisering som pågår och man har bestående problem på en innergård till exempel. Om det är möjligt återstår att se. Det roliga är att tekniken gör att vi kan vara proaktiva. Ett larm går direkt om något mystiskt händer. Det gör att vi kan identifiera pågående brott, säger Dennis Wedin.

Markradar kan flyttas

Tjänstemännen på kyrkogårdsförvaltningen och på de kommunala bostadsbolagen ska nu föra en dialog om hur tekniken kan användas framöver.

I första hand kan det handla om att flytta runt den markradar som nu testas på Norra begravningsplatsen som kostat runt 400 0000 kronor, enligt Dennis Wedin. Han tror också att tekniken kan sättas in på andra kyrkogårdar om det behövs.

– Jag ser verkligen en potential i det här verktyget. Vi måste hela tiden vara kreativa med vad man kan göra för att skapa trygghet, säger han.