Med hjälp av artificiell intelligens (AI) och ansiktsigenkänning skulle personer som är efterlysta av polisen kunna upptäckas så fort de sätter sin fot i kollektivtrafiken. Då kan de gripas innan de hinner begå fler brott, enligt M- och KD-förslaget.

– SL:s kameror används redan av polisen. Men i dag måste man gå igenom materialet manuellt. Det här skulle göra att resurserna används mer tidseffektivt, säger trafikpolitikern Karl Henriksson (KD).

Karl Henriksson (KD) menar att förslaget inte leder till mer övervakning än vi redan har idag.

Karl Henriksson (KD) menar att förslaget inte leder till mer övervakning än vi redan har idag.

Luca Mara

Förslaget får kritik, bland annat från Centerpartiet som anser att det vore ett farligt steg på väg mot ett övervakningssamhälle. Den risken avfärdas av Karl Henriksson.

Tekniska förutsättningarna finns

– Det blir inte mer övervakning än vi har i dag. SL ska inte göra egna sökningar. Det är bara polisen som får bättre möjligheter att hitta grova brottslingar. Och det skulle troligen behövas ett domstolsbeslut, säger han.

De tekniska förutsättningarna för ansiktsigenkänning och AI finns redan i de flesta av SL:s trygghetskameror. Kamerorna på perrongerna kan exempelvis känna igen farliga situationer, som att någon är på väg att hoppa ner på spåret.

– På samma sätt skulle AI kunna tränas att känna igen om någon riskerar att bli misshandlad och då larma personalen, säger Karl Henriksson.

"Kan hamna i fel händer"

Förslaget har ännu inte behandlats i Regionfullmäktige. Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) är negativ och varnar för risken att systemet kan missbrukas om det hamnar i fel händer.

– För mig är det inte aktuellt att göra SL-trafiken till Tidölagets experimentverkstad. Säkerhets- och integritetsfrågorna behöver utredas noga innan vi ens överväger detta, säger han.

ENKÄT: Ska SL:s kameror använda AI och ansiktsigenkänning?

Shadi Khatibi.

Shadi Khatibi.

Johannes Äng

Shadi Khatibi, Nacka:

– Jag har blandade känslor. Så länge vi är ett demokratiskt land känns det ok. Det är bra att polisen kan söka efter kriminella. Men om vi skulle gå mot en sämre demokrati, då kan det bli farligt.

Abdirahman Ali.

Abdirahman Ali.

Johannes Äng

Abdiraham Ali, Hjulsta:

– Allt som gör att man får fast de kriminella är bra, så länge det inte används fel. Det som hjälper, det hjälper. Det är absolut värt att prova.

Soila Sillanpää.

Soila Sillanpää.

Johannes Äng

Soila Sillanpää, Östberga:

– Jättesvårt att svara på. Det finns risker med med allt som ökar övervakningen och kontrollen. Vem vet hur etiskt det blir? De som jobbar med AI-tekniken varnar ju själva för utvecklingen.

Johan, Årstaberg.

Johan, Årstaberg.

Johannes Äng

Johan, Årstaberg:

– Det låter jättesmart. Vi har ju inte nog med poliser som kan se allt som händer. Det gör att man kan känna igen bråk och farliga situationer. Det kan ju användas fel, men jag har full tillit till våra myndigheter.