I Sverige är all form av nedskräpning förbjuden, och sedan 2011 kan det dessutom leda till böter. Ett undantag är förseelser som räknas som ringa nedskräpning.

Det innebär att det fortfarande inte är straffbart att slänga en fimp, snusprilla eller en bussbiljett på gatan eller i skogen. Det vill Moderaterna ändra på.

– Många upplever att det är fritt fram att slänga fimpar och snus. Det står för nästan 80 procent av skräpet och innehåller både skadliga kemikalier och mikroplaster. Dessutom bidrar nedskräpning till otrygghet, säger Jessica Rosencratz, moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson.

Ordningsvakter ska avlasta polisen

Moderaterna föreslår därför att även detta ska få konsekvenser. Men för att inte lägga ytterligare sten på polisens börda anser partiet att ordningsvakter ska få rätt att utfärda böter för det som rubriceras som nedskräpning och ringa nedskräpning.

– Det är inte meningen att polisen ska jaga fimpar istället för organiserad brottslighet. Däremot bör grövre fall av nedskräpning även fortsättningsvis vara en fråga för polisen.

För att detta ska bli möjligt krävs en så kallad sanktionsväxling. Det innebär att de lindrigare formerna av nedskräpning faktiskt avkriminaliseras. Istället för en straffrättslig påföljd utfärdas en sanktionsavgift – precis som när det gäller felparkering.

Finns det inte en risk för en omvänd symbolisk effekt om man avkriminaliserar nedskräpning?

– Nej, vi tror att de skärpta konsekvenserna blir en tydlig signal om att nedskräpning inte är acceptabelt, säger Jessica Rosencrantz.

Ni lyfter problemet med skräp i naturen, hur ska ordningsvakter kunna övervaka så stora områden?

– Det går inte, men vi tror att den här skärpningen kan verka förebyggande och medföra en beteendeförändring till det bättre. Många tror naivt att det är ofarligt att skräpa ner, men det är inte alltid illa ment.

M: behövs mer folkbildning

De senaste tre åren har den ideella, obundna organisationen Håll Sverige rent arbetat med nationella kampanjer mot nedskräpning på uppdrag av regeringen. Från och med årsskiftet dras de pengarna in.

– Det är oroväckande, särskilt som människor i år har hittat ut i naturen och tagit med sig nedskräpningen dit, sa Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent i en kommentar i oktober.

I Moderaternas förslag ingår även en förlängning av anslagen till Håll Sverige rent, i ytterligare tre år.

– Det behövs mer folkbildningen i den här frågan. Det finns undersökningar som visar att unga människor känner ett mindre personligt ansvar än äldre i de här frågorna, säger Jessica Rosencrantz.