Danderyd kommuns utredning kring bryggor som byggts på allmän mark fortsätter. Till våren väntas arbetet dra i gång, menar Christian Hoas (M) ordförande i fastighets- och exploateringsutskottet.

Ett 60-tal bryggor ingår i utredningen.

– Det vi gjort hittills är att gå igenom principer för hur vi ser på bryggorna. Vi tar ett krafttag och gör det här ordentligt, säger Christian Hoas (M) till Mitt i.

En gammal fråga

Hösten 2022 meddelade Danderyds kommun att de skulle se över bryggor längs med hela kommunens kustlinje. Ett arbete som egentligen har många år på nacken.

Maarit Nordmark (L) tycker att det är glädjande att de kommit en bra bit på vägen.

– Det har diskuterats länge och sågs förr som ett för svårt arbete eftersom det har varit så omfattande.

– Under lång tid har många undrat vad som gäller vid vissa bryggor där det uppkommit skyltar, lås eller bara varit oklart vad som gäller. Det känns bra att vi har kommit så här långt.

Tre exempel togs fram

Tidigare i augusti togs det första stora steget i utredningen. Bryggor på kommunens mark ska tas bort eller göras allmänna – riktlinjer drogs fram i kommunfullmäktige.

I januari kom en utredning kring tre bryggor på gränsen mellan Stocksund och Djursholm (se faktaruta) i Skärviken. I ett av fallen ska kommunen ha satt upp två skyltar, som båda togs ned, att bryggan är på allmän mark.

Kan finnas gamla avtal

Utredningen kring de tre bryggorna ska ligga till underlag för andra privata bryggor som kan ligga på allmän mark, menar Christian Hoas (M).

– Varje ärende kommer behandlas var för sig där vi går igenom vad som gäller, säger han.

– Det är inte så enkelt att de har rätt att finnas eller inte. Det kan finnas gamla avtal. Det kan också finnas ett värde i att behålla några av de privata bryggor som finns, men att man upprättar ett arrendeavtal, eller gör dem tillgängliga för allmänheten.

– Budskapet från majoriteten är att det här ska skötas korrekt. Vi har en stor kust i Danderyd och den vill vi värna om.

Samtal har påbörjats med flera fastighetsägare.

– Ja, till våren kommer vi hantera de första ärendena, säger Christian Hoas.

Christian Hoas (M) ordförande i fastighets- och exploateringsutskottet.

Christian Hoas (M) ordförande i fastighets- och exploateringsutskottet.

Stefan Källstigen