För första gången – Lustans Lakejer framför hela det självbetitlade debutalbumet inför publik.

För första gången – Lustans Lakejer framför hela det självbetitlade debutalbumet inför publik.

Pressbild

Lustans Lakejer

När Lustans Lakejer gav ut sitt första album 1981 delade det Musiksverige i två läger: Var LL det bästa svenska bandet genom tiderna eller hade de kommit för att förstöra både rockmusiken och Sveriges ungdom med texter om dekadens, mörk glamour och skörlevnad? Nu, drygt fyrtio år senare har skivan uppnått en närmast legendarisk status och räknas ofta som ett av de bästa svenska debutalbumen någonsin. "När skivan 2021 fyllde 40 år kunde vi inte genomföra någon jubileumskonsert på grund av den då pågående pandemin. Men nu äntligen har vi fått möjlighet göra det vi faktiskt aldrig har gjort förut – att framföra hela vårt debutalbum inför publik. Detta är något vi har sett fram emot länge och konserterna kommer dessutom att spelas in för vårt kommande livealbum", säger Johan Kinde, sångare och frontman i Lustans Lakejer. Lustans Lakejer kompletterar aftonens repertoar med ett urval tidiga låtar såsom originalversionen av Diamanter från 1980, Skuggan av ett tvivel samt ett par överraskningar. Kvällen inleds med det Göteborgsbaserade synthbandet Strange Tales som är aktuella med nya albumet Untold och ikonerna Strasse med Russ Rydén, Max Abby och Charlie Storm som gör sin första spelning på hemmaplan på 10 år.

Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12–14, lördag 8 juni, kl. 19.00–22.30.

Ett relationsdrama av August Strindberg med Mikael Persbrandt som Edgar, Lena Endre som Alice och Thomas Hanzon som Kurt.

Ett relationsdrama av August Strindberg med Mikael Persbrandt som Edgar, Lena Endre som Alice och Thomas Hanzon som Kurt.

Anette Nantell

Dödsdansen

August Strindbergs mästerverk intar Storan. Artillerikaptenen Edgar och hans hustru, före detta skådespelerskan Alice, lever tillsammans i ett bottenfruset äktenskap sedan många år. De plågar varandra som en del i den dagliga rutinen och är den andres fångvaktare, isolerade som de är på en befästningsö långt ut i skärgården. När Kurt, en släkting från Amerika kommer på besök bryts dödläget och tjugofem års bitterhet kommer i dagen. August Strindberg skrev relationsdramat Dödsdansen år 1900 på endast sex veckor och förberedde därefter uruppförandet av den världsberömda pjäsen i sin våning på Karlaplan 82 i Stockholm där han bodde med skådespelerskan Harriet Bosse. I huvudrollerna 124 år senare syns Mikael Persbrandt, Lena Endre och Thomas Hanzon.

Plats: Stora Teatern, Kungsparken 1, onsdag 5 juni, kl. 19.00–21.30 inklusive paus. Fler speltillfällen finns på storateatern.se

Anna Öberg är aktuell med album nummer 4 och spelning med Härsk på Hängmattan. Hurra!

Anna Öberg är aktuell med album nummer 4 och spelning med Härsk på Hängmattan. Hurra!

Pressbild

Anna Öberg

Världens bästa Anna Öberg släpper sitt fjärde album SIN den 7 juni. Veckan därpå kommer hon till Hängmattan och Musikens Hus med sitt band Härsk, bestående av Linnéa Mossberg och Adam Olson. Trion kommer att bjuda på både gamla och nya låtar i sann synthanda. Det blir hårt och vänt i vanlig ordning. Gratis inträde! Skivor kommer finnas till försäljning.

Plats: Hängmattan, Musikens Hus, lördag 15 juni, på scen kl, 20.00.

Elina Ryd och Kiitos för allting gör gemensam sak på Skeppet GBG.

Elina Ryd och Kiitos för allting gör gemensam sak på Skeppet GBG.

Pressbild

Elina Ryd + Kiitos för allting

Sångerskan, låtskrivaren och kompositören Elina Ryd har en alldeles speciell förmåga att trollbinda sin publik och har hyllats för sin magiska röst, inte minst i Mitt i Göteborg. Hennes repertoar sträcker sig från pop och rock till visa och poesi, som hon blandar med sina egna infall och idéer för att skapa något helt unikt. Kiitos för allting bildades 2022 på en bodega, och när lapsteel-Karin satte penna till papper efter en baluns i Tjörnarp blev kvintetten, som enligt egen utsago spelar bruksortscountry på svenska, komplett. Musiken har beskrivits som Tarantino-country och låttexterna sprider ordet om verket i Oxelösund, Amazon bar i Flen och givetvis brukshotellet i Hallstahammar. Bara så du vet…

Plats: Skeppet GBG, Amerikagatan 2, fredag 7 juni, kl. 19.00–23.59.

Kulturhusets kväll på Kulturhuset Oceanen.

Kulturhusets kväll på Kulturhuset Oceanen.

Pressbild

Kulturhusets kväll

Kulturhuset Oceanen är hem för ett 60-tal konstnärer, musiker, kreatörer och kulturarbetare. För att lyfta fram den mångfald och kreativitet som ryms inom husets väggar, bjuder Oceanen in till Kulturhusets Kväll. Under kvällen kommer du att få en inblick i Oceanens levande kulturliv. Det bjuds på quiz och olika akter från huset, en mysig AW och inte minst får du träffa delar av dem som är en del av Oceanen. Åldersgräns 20 år.

Plats: Kulturhuset Oceanen, Stigbergstorget 8, onsdag 5 Juni, kl. 19.00–01.00.