På lördagen samlades en mindre skara medlemmar ur det danska partiet "Stram kurs", ett parti med högerextrema och antimuslimska åsikter, för att marschera mellan Rönninge station och korsningen Storskogsvägen/Säbyvägen.

Innan helgens demonstationen har oro och missnöjde uttryckts både från kommunens sida och från folk som bor här. Men enligt polisens presstalesperson Anna Westberg gick helgens demonstation lugnt till.

– Det var en handfull personer som deltog i den här allmänna sammankomsten och sedan var det en mindre skara åhörare på cirka 30 personer som samlades i anslutning till att de här personerna uttryckte sina åsikter. Den skedde överlag utan några ordningsstörningar och vi hade en utsänd resurs som fanns på plats från polisens sida, säger hon.

Hänvisar till grundlagen

Hon hänvisar polisens beviljade av demonstationen till grundlagen. Den säger att var och en har yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet oavsett åsikt.

–  Polisen skapade förutsättningar för demonstationen i enlighet med de grundlagsskyddade rättigheterna. Det är vår uppgift att se till att det inte blir några allvarliga ordningsstörningar och att bibehålla säkerheten för allmänheten och de som ansökt om att demonstrera. Vår uppgift är att se till att den allmänna sammankomsten kan genomföras på ett säkert sätt.

Brände en helig skrift

Partiet som genomförde demonstationen är ökända för att bränna koranen på offentliga platser.

–  Det var ingenting som skedde i Salem.

Det gjorde en av demonstranterna däremot på torget i Skärholmen centrum tidigare samma dag. Enligt Anna Westberg uttrycktes också "diverse tillmälen".

https://www.mitti.se/nyheter/orhan-karan-fran-mosken-skapade-lugn-vid-koranbranningen/repulm!VwAkyExWOXmA9GTebHO9IA/

– Då valde vi att upprätta en anmälan om hets mot folkgrupp. Men i Salem var det lugnt. 

Högerextremisterna marscherade samma sträcka som Salemmarschen vandrades mellan 2000 till 2010 för att uppmärksamma årsdagen av nazisten Daniel Wretströms död, den 9 december 2000.