– Jag blev så irriterad när folk bara klev rakt ut på övergångstället utan reflexer och utan att titta, så att man får tvärnita. Jag tänkte, kan jag göra något åt detta? säger Ingaröbon Ludovic ”Ludde” Björk.

– Jag räknade ut att om 100 personer skänker 57 kronor var kan vi köpa in 1000 reflexer, tillägger han.

Det var 2017, då fick han ihop pengar till 3 000 reflexer med hjälp av ett inlägg på Facebook och bidrag från Ingaröbor. Utdelningen genomfördes även 2018 och 2019, då i samarbete med kommunen.

3 700 reflexer

Nu är det alltså dags igen. I år resulterade insamlingen i 3 710 slap-wrap-reflexer, alltså remmar som man kan ha runt armar och ben, den här gången tack vare sponsring från lokala Ingarö-företag.

– Många av företagen kände ju redan till produkten så det var inte så svårt att få dem att hjälpa till. De gör det för den goda sakens skull, säger Ludde, och tillägger att företagsnamnen inte syns på reflexen.

Vill man veta vilka som sponsrat får man gå in på hans hemsida.

– En del i det här är att man vill visa att man är Ingaröbo och bära reflexen med stolthet, inte göra reklam för ett företag, säger han.

Han har sett folk som haft reflexen på sin väska även mitt i sommaren.

– Det känns som att många är stolta över att vara Ingaröbor.

Tre grundskolor får synas

1 200 av reflexerna delas ut till Ingarös tre grundskolor: Brunn, Fågelvik och Lemshaga. Förra veckan hade två av dem redan fått sina lådor.

– Vi har fått jättefin respons! Reflexerna kommer att delas ut till alla elever, säger Ludde.

Ett sätt att dela ut dem är på Ingaröbussarna, något som Ludde gör själv.

– Jag kliver på några tidiga avgångar från Brunn och delar ut och nästan alla tar en reflex.

Ett annat sätt att få ut reflexerna är genom frivilliga Ingaröbor som hjälper till att dela ut från sina bilar eller när de är ute och går och råkar stöta på någon som saknar reflex.

Varför gör du det här?

– För att bidra till att rädda liv, och skapa ett lokalt engagemang. Och inspirera andra att göra likadant i området där man bor. Folk får gärna ta min idé.