– Jag blev jätteförvånad för alla de andra var jätteduktiga. Men också väldigt glad förstås. Jag har drömt om att vinna den här titeln ända sedan jag började laga mat när jag var liten, säger Love Lidström.

Han har alltid älskat mat och när han gick på ett matlagningsläger för sex år sedan blev han helt säker på att det var kock han skulle bli.

– Då upptäckte jag hur galet roligt det är att laga mat! säger Love.

Nu går han sista året på Internationella Hotell- och Restaurangskolan på Söder och tävlade redan i fjol i en liknande tävling för tvåor och treor, och vann även då.

I årets tävling gällde det att laga två rätter, en förberedd och en oförberedd, på två timmar.

– Den vi fått träna på visste vi skulle innehålla ost och ekologisk potatis, i övrigt fick vi välja råvaror själva, säger Love.

Vad gjorde du då?

– Het ostcrockette med kryddsotad rensadel, enbärskålrabbi och grillade spritärtor, ramslök, jalapeno emulsion och en vinägersky smaksatt med brynt smör.

Love Lidströms förberedda rätt, som han kunnat träna på.

Love Lidströms förberedda rätt, som han kunnat träna på.

Årets Kock

Oj! Och den oförberedda rätten?

– Där fick vi en råvarukorg samma dag, precis som i Mästerkocken, och så skulle vi laga en lasagne med blåmussla som huvudråvara. Jag hade tänkt på en massa olika alternativ innan så jag visste direkt vad jag skulle göra.

Love Lidströms oförberedda rätt, där det gällde att snabbt tänka ut bästa sättet att använda den stipulerade huvudråvaran blåmusslor till en lasagne.

Love Lidströms oförberedda rätt, där det gällde att snabbt tänka ut bästa sättet att använda den stipulerade huvudråvaran blåmusslor till en lasagne.

Årets Kock

Ett lyckat drag skulle det visa sig.

– Ja, de läste upp det klassiskt med att säga vem som kom trea, sedan tvåa, och sedan läste de motiveringen för vinnaren.

Och då förstod du att det var du?

– När de förklarade rätten fattade jag och började tro, men jag var inte helt säker förrän de sa mitt namn.

På onsdag, den 12 juni, tar Love studenten, men något sommarlov på latsidan blir det inte.

– Vi har landställe på Ingmarsö och jag ska jobba på Ingmarsö krog. Det blir femte året jag sommarjobbar där. Och efter sommaren ska jag göra lumpen, i Skövde, som köksgruppchef. Det ser jag fram emot.

Och efter det, hur ser dina planer ut?

– Jag vill ut och resa och upptäcka mat och olika kulturer. Jag vill lära mig, suga in allt som en svamp. Men viktigast av allt är att fortsätta ha kul!

Du nämnde Mästerkocken tidigare, har du funderat på att söka in dit?

– Tyvärr är mästerkocken för amatörkockar som inte jobbar med mat, så där får jag inte vara med. Men Kockarnas kamp skulle vara sjukt roligt i framtiden!