Klockan har precis passerat 17, och augustisolen värmer fortfarande över Rinkeby centrum.
Vid Café Romeo, inne i gallerian, har flera sportklädda personer börjat ramla in.
Varje tisdag samlas de här, gänget från Rinkeby Run, innan löpträningen drar i gång.
Mårten Westberg, ledare och grundare av klubben, delar ut några latte till deltagarna runt bordet innan han slår sig ned vid kortsidan.
– Jag brukar sätta mig här, och så får vem som helst komma och vara med, vi brukar ta en fika och prata lite innan. Oftast blir vi ett gäng på 10–15 personer, säger han.
Just den här tisdagen stod både hundringar och 400 meter häck på schemat. Alla är med på sin egen nivå.
Emma Löf Hagström
Alla får vara med
Det var 2015 som Mårten Westberg startade Rinkeby Run, efter att ha lämnat sin gamla löparklubb. Han ville se en bredare rekrytering inom sporten – de flesta som tränade löpning kom från innerstan och rikare områden, upplevde han.
– Rinkeby Run har egentligen två ambitioner: Starta sociala klassresor och få fler att röra på sig, öka den allmänna hälsan i området helt enkelt. Fler ska kunna känna att löpningen är tillgänglig för dem, säger han.
Nästan tio år senare har klubben gjort sig ett namn, både i Järva och löparvärlden.
Medlemmarna tävlar under klubbnamnet och har nått framgångar på olika håll. Förra året tog ett av klubbens stjärnnamn Johanna Granhällen medalj i junior-SM.
Ett gäng, Mårten Westberg själv inkluderad, är precis är hemkomna från veteran-VM i Göteborg.
– Det är roligt att vi visar oss på olika sätt, men det är inget krav på prestation för att träna mer oss, understryker han.
Efter varje intervall samlas gruppen, får coachning och snackar ihop sig inför nästa.
Emma Löf Hagström
Ingen ensam sport
Över torget, förbi Rinkebyskolan, genom Spångadalen. Ett tiotal par ben, de yngsta blott sex år och de äldsta 62, joggar med lätta steg ned mot Spånga IP.
Just den här tisdagen står banträning på schemat för gänget: Hundringar och 400 meter häck.
– Vi kör olika pass varje gång. Ibland i skogen, ibland på gatorna, ibland här. Det är intervaller, distans, allt möjligt – det är otroligt roligt, ler Johanna Granhällen.
Mellan varje intervall samlas gruppen. De går igenom varandras tider, skrattar, dunkar ryggar.
– Många ser nog löpning som en ensam sport, men det behöver den inte alls vara, snarare tvärt om, fortsätter hon.
Löpning behöver inte alls vara en ensam sport, menar Johanna Granhällen.
Emma Löf Hagström
Vill nå ännu fler
På den senaste tiden har löpningen minst sagt fått sig ett uppsving, man pratar om en så kallad löparboom.
Skogar, vägar och sociala medier kryllar av människor som springer.
Mårten Westberg både häpnas och gläds åt boomen, men tycker sig inte se att den nått Järva på samma sätt.
– Här ute ser vi att folk hellre siktar mot att bli fotbolls- eller basketproffs, men problemet med det är ju att det sällan blir så, och så lägger man av när man är 16. Det är synd att många inte fokuserar på fler sporter, löpning kan vara ett komplement till så mycket annat och något man kan göra hela livet.
Rinkeby Run behöver jobba ännu mer både med att rekrytera medlemmar, och att faktiskt möjliggöra den sociala klassresa som är den uttalade ambitionen, menar han.
– Jag skulle vilja se att vi integrerades med löpare från andra områden mer, att vi kunde träna tillsammans, lära känna varandra. Än har vi inte lyckats med det så som jag hade velat, men vi försöker hitta sätt.
"Vad fick för tider?" Mårten Westberg coachar inför nästa intervall.
Emma Löf Hagström
Alla kan vara med
Att börja med löpning kan dock vara lättare sagt än gjort.
I en tid där människor pratar om vilken supergel som ger bäst energi och där skor med karbonsulor för flera tusen kronor beskrivs som ett "måste" kan det vara lätt att tappa bort sig, tror Johanna Granhällen.
Många behöver nog behöver sänka kraven på sig själva, menar hon.
– Så länge man har en bomullströja och ett par skor som passar så kan man köra. Det krävs inte mycket mer än så. Folk har kommit till oss i sandaler, det är också okej.
Rinkeby Run ger Mansib Rahman både hälsa och socialt utbyte, tycker han.
Emma Löf Hagström
Löpande samtal
Solen börjar gå ner över Spånga IP. Nästa gång gruppen samlas blir på söndag, precis som vanligt.
Då utgår de från Akalla by, sedan går turen genom i princip hela Järva, där de kör olika intervaller och andra övningar på vägen.
Den som är sugen att hoppa på kan göra det när som helst under passets gång.
– Det är så mycket mer än bara löpning. Vi kan springa och diskutera religion, och ofta har vi då hur många olika religioner som helst representerade av deltagarna i samtalet. Det blir alltid väldigt bra snack, säger Mansib Rahman, som varit med i Rinkeby Run sedan 2016.
– Det har gett mig väldigt mycket: Motivation att träna och ta löpningen mer seriöst, men också en gemenskap. Vi har alla olika ursprung, är olika gamla och har olika erfarenheter, men ändå blir det som en liten familj på något sätt.
Rinkeby Run mitt i en av många intervaller på Spånga IP.
Emma Löf Hagström