– Kan någon hjälpa Christoffer att tända grillen?

Några killar nappar direkt, det luktar snart varmkorv och solen skiner över Farsta IP. Fotbollsledaren och Farstaprofilen Geir Stakset ropar och roddar från en träbänk samtidigt som han blir intervjuad av Mitt i en onsdagskväll. Klockan är strax efter 18 och varje vardag så dags och fram till klockan 22 under juli erbjuder FoC Farsta Fotboll häng, grill och fotboll gratis för ungdomar bakom klubbhuset vid idrottsplatsen. De kallar det "Fotboll för Farsta". Geir Stakset är trött, han är här varje kväll.

Fick ihop 300 000

Efter skjutningen i juni, då en 15- åring och en man i 45-årsåldern miste livet, beslutade föreningen sig för att starta sommarfotbollen tre veckor tidigare än planerat. Geir och hans bror, artisten Sebastian Stakset, ordnade en privat insamling och fick ihop drygt 300 000 kronor.

– Ungdomarna kom till oss och ville att vi skulle öppna tidigare, de vågade inte vara någonstans. Och vi vill inte att de ska hänga i centrum. Vi har byggt upp en trygghet och tillit. Det är tredje sommaren vi gör det här, och när det inte är lov så kör vi varje lördag, säger Geir Stakset.

Han vill att fotbollen och hänget ska vara "ett alternativ till den kriminella världen".

– I centrum kan de hamna i missbruk, kriminalitet och annan skit. Vi har byggt upp en motpol. Här kan de vara barn, säger Geir Stakset.

"Jag vill att vi ska vara i alla fall tre vuxna på plats. Som det är nu har jag lyft in mina vänner i projektet. Det är mycket ideellt arbete, vi skulle behöva mer pengar för att kunna skapa kontinuitet" säger Geir Stakset.

"Jag vill att vi ska vara i alla fall tre vuxna på plats. Som det är nu har jag lyft in mina vänner i projektet. Det är mycket ideellt arbete, vi skulle behöva mer pengar för att kunna skapa kontinuitet" säger Geir Stakset.

Mimmi Epstein

Trött på ketchup

16-årige Osman kommer på en elsparkcykel. Han ska till affären och köpa mangorajasås till fotbollskvällen. Geir Stakset plockar fram 120 kronor och ger till Osman.

– Köp tre om de kostar 40. Två om de kostar mer, säger han och Osman åker iväg.

– Jag är så trött på ketchup och senap, säger Geir Stakset.

Det har hunnit bli några korvar. Nu är det den tredje sommaren med "Fotboll för Farsta". För några dagar sedan skaffade Geir Stakset ett Playstation.

– Om det regnar kan vi ha Fifa-turnering inomhus, säger han.

Jacob Wandrell började engagera sig efter att ha gått förbi av en slump för två somrar sedan.

– Jag var på väg till utegymmet och började snacka med grabbarna och Geir. Vi förstod varandra direkt och har samma mission, säger han och fortsätter:

– Efter den senaste tragiska händelsen känner vi att vi vill ge allt vi kan. Många kände den 15-årige kille som dog i centrum, och om vi hade kunnat bemanna IP då så tror jag att han hade varit här.

"Hjärtan av guld"

Jacob Wandrells sambo Nicole Canepa är också med i projektet. Hon berättar att det kommer en del tjejer till kvällarna, också.

– Jag tycker om varenda en som är här så himla mycket. Det är hård jargong ibland men under ytan så har de hjärtan av guld, säger hon.

Osman har återvänt med mangorajasåsen. Han berättar att han kommer hit varje kväll det är öppet.

– Jag har vänner här och det finns vuxna på plats. Jag känner mig trygg och kan prata med vem som helst, säger han.