Med utrullade röda mattor på marken, matprofilen Carl-Jan Granqvist på besök och flera hungriga och nyfikna Mälaröbor som tittade förbi utanför skolköket på Uppgårdsskolan blev det en speciell lunch torsdagen den 19 oktober. Men så var det heller inte vilken dag som helst när Offentliga måltidens dag högtidlighölls på lokalt vis.

För Ekerös del blev temadagen ett tillfälle att använda råvaror som det finns gott om i kommunen och komponera en lunch som de dagen till ära lanserade som Ekerörätten och dessutom bjöd allmänheten på.

– Vi ville lyfta våra fantastiska medarbetare och även låta allmänheten smaka på vår skolmat. Råvarorna är från kommunen, så det är klimatsmart, säger David Haag, biträdande kostchef i kommunen.

Ekerörätten (se fakta för innehåll) ska nu användas i kommunens verksamheternas matsalar.

– Varje kök får göra en egen meny och servera när de vill. Det ska passa alla åldrar och kan vara så att det kryddas lite olika om det är för förskola eller äldreboende. Vill inte förskolebarnen äta svamp kanske man kan göra en buljong på svampen som alternativ, säger David Haag.

Lokalt inslag på tallriken

Förutom lokala råvaror fick även Mälaröarnas historia plats på ett hörn.

– Koriander och vitlök var tidiga handelsvaror på Birka, säger David Haag.

Efter föreläsning av bland annat Carl-Jan Granqvist fick eleverna den nya rätten som dagens lunch. Åttondeklassarna Vera Vikström och Emma Brus och niorna Pax Kleffner och Loke Åkesson såg alla fram emot lunchen och tyckte att köspersonalen hade gjort ett gott jobb.

– Det ser gott ut. Skolmaten brukar inte ha så stor budget, men det här känns fylligt, säger Pax Kleffner.

Emma Brus höll med.

– Det ser gott och lyxigt ut, säger hon.

Loke Åkesson åt med god aptit. Han upplever att de flesta gillar skolmaten.

– Vi pratar inte så mycket om matsvinn och de flesta äter upp. Det här var gott, säger han.

Vera Vikström gillade det hon fick serverat.

– Jag känner igen smakerna, säger hon.

Provsmakning

På gräsmatten utanför matsalen stod en stor foodtruck fylld av matlådor, framför låg röda mattor och flera ståbord hade placerats ut för förbipasserande. Stenhamraborna Margit Siönäs och Klaus Czerlitza tog en förmiddagspromenad för ett smakprov.

– Vi träffade Lena (Steenhouwer, kökschef i kommunen reds ans). Hon berättade om det här. Vi bor nära och har haft barn och barnbarn i den här skolan, säger hon.

Att allmänheten fick provsmaka tycker hon var ett trevlig initiativ.

– Biffen var suveränt god, säger hon.

Sambon var lika nöjd.

– Det var fantastiskt gott. Jag gillade ingefärslingonen, säger Klaus Czerlitza.

Offentliga måltidens dag har uppmärksammades i flera av landets kommuner för fjärde året i rad. Bakom temadagen står bland andra Måltidsakademien, Mattanken och Jordbruksverket.