Återigen riktas alltså blickarna mot den gamla inplastade ladugården på Överjärva gård.

Byggnaden ska rustas och anpassas för att inhysa 4H-gårdsdjur och museiverksamhet, enligt den politiskt klubbade inriktningen.

Nästa vecka beslutar fastighetsägaren Råsunda förstads AB om invändig renovering.

Men ritningarna som ligger på bordet skiljer sig en del från det som tidigare kommunicerats.

Byggnaden blir ett enda rum vilket betyder att ett övre plan, som man tänkt använda för historiska lekmiljöer, events och privata tillställningar, stryks.

En teknisk nödvändighet, säger Bernhard Huber (MP), ordförande för Råsunda förstads AB.

– Loftet tas bort eftersom att den befintliga stommen är i för dåligt skick och måste rivas. Det handlar också om att möta de djurskyddskrav som finns kopplade till 4H-gården. Det går inte att ha djur på nedre våningen och festlokal på den övre.

"Som nyproduktion"

Förslaget har fått Björn Bränngård, ledamot i Råsunda förstads AB och tongivande i frågan om ladugårdens öde sedan tio år, att lämna Vänsterpartiet och därmed blir Solnas förste politiska vilde.

– Det här är inget jag kan ställa mig bakom och långt värre än vad jag befarat. Man river ut allt och skapar ett enda stort oisolerat rum och förlorar halva golvytan på köpet. Det enda som får stå kvar är skalet.

Det kulturhistoriska värdet, menar Bränngård, förgås.

– Det här handlar inte om att återskapa ladugården, så som var sagt, utan är i stort sett nyproduktion.

Bernhard Huber blickar hellre framåt än bakåt.

– Återskapa till vad? I ladugården har man haft mjölkproduktion, det har varit häststall. Och nu har den stått tom i 50 år och bara ruttnat. Vi rödgröna vill ha in verksamhet i ladugården, göra den till besöksmål. Med 4H och djuren får vi den historiska kopplingen till gården som länge hade kor och hästar.

Planerad start för 4H-gården på Överjärva är 2025/2026. 

Vad gäller prislappen för renoveringen hänvisar Huber till upphandlingssekretess.