Det ser ganska meckigt ut att för hand fästa tusen speglar i ett nät som ska hissas upp och täcka hela Stortorget i Gamla stan.

– För mig är det här terapi. Jag gillar det och behöver ett arbete att gå upp i, säger italienske konstnären Alessandro Lupi.

Som ung ville han bli uppfinnare, men det var för begränsande. Hans lust att experimentera hittade i stället sitt utlopp genom konsten.

Det Alessandro nu bygger är en av 22 ljusinstallationer som ska pryda staden under ljusfestivalen Nobel Week Lights, som startar nu i helgen.

https://www.mitti.se/nyheter/dansa-i-neon-i-total-tystnad/repukD!sLfK5uxTekiaFXLcwF@Kbw/

Sväva i vågor

Alessandros ”Fragments of Reality” är det enda konstverket som helt förlitar sig på befintligt ljus.

– Artificiellt ljus är statiskt, naturligt ljus är aldrig detsamma. Jag vill skapa en känsla av magi. Solen och stadens färger reflekteras i speglarna som ser ut att sväva i vågor efter vinden. Varje gång du tittar är verket annorlunda.

Stad gjord för ljus

När ljusfestivalen hölls för första gången 2020 drog den till sig hundratusentals besökare. Gemensamt tema för installationerna är att de hämtar inspiration från Nobelpriset.

– Jag tycker det är viktigt att konst får finnas i offentliga miljöer, så att den kan nå andra människor än de som går på museum, säger Alessandro.

"Perfekt för ljusfestival"

Lara Szabo Greisman, en av initiativtagarna till festivalen, är inne på samma spår.

– Ljusinstallationer är en konstform som är lätt att ta till sig. Och Stockholm är perfekt för en ljusfestival. Det är ofta mörkt och miljön är så vacker, säger hon.

– Vi hoppas att det här kommer att väcka ett intresse som gör att konstformen blir ett vanligare inslag här.

Ljusfestivalen är en del av Nobelveckans program. Den genomförs i samarbete med Nobelprismuseet och Stockholm stad.