Ska livas upp. Så här ser Järnvägsparken ut i dag. Foto: Peter Grännby / Byrd

Ljus och vågbrus – så ska Järnvägsparken räddas

Ljudet av vågbrus, ungdomars konst och mer grönska. Så ska Järnvägsparken, eller "platsen Gud glömde" som trafikborgarrådet Helldén (MP) en gång uttryckte sig, leva upp.

  • Publicerad 16:00, 12 feb 2021

Som Mitt i har skrivit tidigare vill staden en gång för alla få ordning på Järnvägsparken, som ligger norr om Tegelbacken och söder om Centralen.

"Parken" har varit ett sorgebarn länge och redan för tio år sedan lanserades idén om att ordna en marknadsplats där. Det blev ingenting av det men för ungefär tre år sedan gjorde staden en satsning på Järnvägsparken med ny belysning och nya träd.

Så ska staden få ordning på Järnvägsparken

Nu börjar arbetet med att ta fram ett en gestaltningsprogram för Järnvägsparken. Som en del i processen kommer en ljusinstallation skapas tillsammans med ungdomar för att Jänvägsparken ska bli en "mötesplats som uppmanar till lekfullhet och fantasi".

– Vi ska precis sätta oss ner och planera, tanken är att vi ska börja med digitala workshops nu snart, säger Fariba Daryani, projektledare på trafikkontoret.

Förutom konsten så kommer det ytterligare belysning på plats under broarna senare i höst. Det blir även nya träd och "tyst möblering" som ska göra att folk kan slå sig ner utan att störas av trafikbullret runtomkring.

Prasslande löv

En annan sak som ska testas är att tillföra "positiva ljud" till Järnvägsparken för att "maskera bullret". Exempel på sådana är enligt trafikkontoret vågbrus, prasslande löv och grusknaster.

– Det är ett jättespännande och innovativt projekt, vi testar oss fram. Den nya gestaltningen tar ett helhetsgrepp för platsen som rustas för att bli mer funktionell, trygg och attraktiv både som vistelseyta och rörelsestråk, säger Fariba Daryani.

Man planerar även att måla tunneltak och pelare under bron med ljus klotterskyddsfärg. I höst/vinter kommer åtgärderna att utvärderas inför den permanenta omgestaltningen som ska genomföras under 2022.