Kollegor. Baatarjav Gombojav, Bayanjargal Dashnyam, Dashtsengel Dashnyam och Enkhjin Oyunjargal öppnar sushirestaurang i Jungfrusund. Foto: Mikael Andersson

Livsmedelsbutik och sushi öppnar i Jungfrusund

Alla har flyttat in i de nybyggda trähusen vid vattnet i Jungfrusund. Nu öppnar också en sushi-restaurang och en liten livsmedelsbutik på bottenplan.

  • Publicerad 13:12, 14 apr 2021

Många sticker in näsan och undrar när vi öppnar.

För inte allt för länge sedan fanns bara en vändplan och en liten kiosk vid färjeläget i Jungfrusund. Nu har två flervåningshus byggda helt i trä poppat upp och nya grannar har flyttat in. En liten livsmedelsbutik har just slagit upp portarna, och snart öppnar också en sushi-restaurang.

I butiken Sjönära Livs finns många hyllplan fulla av salta katter, chokladkakor och chips men också en del basvaror. Butiken ska även bli ett postombud.

– Tanken är att vi har nödproviant. Vi kommer att ha mjölk, ost, bröd och kaviar. Blöjor och välling for alla barnfamiljer. Blommor naturligtvis, vi är ju på Ekerö, säger Jonas Hagström, som driver butiken, och fortsätter:

– Men på något sätt blev det fyra sorters tandkräm, och titta på allt diskmedel.

Men Jonas väntar sig att kaffet blir den huvudsakliga inkomstkällan.

– Du kan ju ta 20 spänn för en kopp kaffe utan att skämmas? Vi ska hitta rätt utbud för kunderna.

Många nyfikna på butiken

Jonas Hagström har varit racerförare i 20 år, driver flera restauranger och har haft ett fastighetsbolag.

– Det är en ny bransch för mig, men jag tror på den. Många sticker in näsan och undrar när vi öppnar.

Två trappor upp har paret Lee Caruso och Lucy Poudoulec just flyttat in med hunden Cobalt. De bodde på varsitt håll innan – fransyskan Lucy i England och amerikanen Lee i Tjeckien – när de började klura på var de skulle bygga ett liv tillsammans.

En vän som är Ekeröbo lockade dem till en av lyorna i trähuset i Jungfrusund.

– Kolla in utsikten, säger Lee, och öppnar glasdörrarna hela vägen så att vi närmast står utomhus ovan Mälaren.

Nyinflyttade. Lucy Poudoulec och Lee Caruso har just flyttat in tillsammans med sin hund Cobalt. Foto: Mikael Andersson

Godisregn. Jonas Hagström, som driver Sjönära Livs, har aldrig sett så mycket godis i hela sitt liv. Foto: Mikael Andersson

– Ekerö är fantastiskt med vattnet och skogen, säger Lucy.

Dubbla handfat

Ytorna i lägenheten, såsom köksbänk och badrumsbänk, är gjorda av grön marmor och köksluckornas handtag är tunna, svarta, tjusiga. I badrummet finns två duschar intill varandra, och två handfat.

– Hans och hennes. Det är ett arkitekthus. Och miljöaspekten var viktig för oss. Att det är trähus, säger Lucy.

Mellan de två husen byggs en gårdsplan som ska rymma grillplats och bänkar. I trähuset intill öppnar Bayanjargal Dashnyam en sushi-restaurang i maj.

– Det blir lyxsushi på färska råvaror. Vi började 2003 med att göra den typ av sushi där vi friterar, grillar och dekorerar. Vi har inspirerat sushi-kulturen mycket i Sverige, säger han.

Efterlängtat

Bayanjargal driver flera restauranger runt om i Stockholm och Sverige. Han säger att många Ekeröbor kommit för att äta i Bromma och frågat när de ska få sushi på Ekerö.

– Det känns väldigt bra att vara här vid färjan och vattnet. Vi har huvudfokus på sushi men det kommer att finnas en del japanska rätter också. Det blir den bästa sushin i Sverige.

Byggda helt i massivträ

Trähusen är del av det framväxande Jungfrusunds Sjöstad. De kallas Sjöstadsorangeriet, och består av två bostadshus och mellan dem ett orangeri.

Husen är Ekerös första flerbostadshus som är byggda helt i massivträ.

I husen ryms 33 lägenheter, från ettor till femmor.

På bottenplan öppnar Sjönära Livs, MGL sushi och mäklarbolaget Move.

Visa merVisa mindre