Simon Ström bor på Sandhamn med sin familj sedan 2021. De har tre barn i förskole- och skolålder.

– Vi trivs, även om det är en utmaning ibland, eftersom det inte bor jättemånga barnfamiljer här ute, så det kan kännas lite tomt ibland. Och det krävs mycket planering så fort man behöver ta sig in till fastlandet. Men det funkar.

Barnen åker skolbåt varje dag till Runmarö och jobben kan de sköta från ön. De flyttade ut när de fick erbjudande om att hyra en bostad, plus att barnens mormor och morfar bor på ön.

– Det är en idyll, så fint, så vi kommer att bo kvar.

Värdshuset och seglarhotellet håller öppet året runt och det gör mycket för trivseln på ön, menar han.

Får inte vara mörkrädd

Nadja Franke och hennes familj bor på Runmarö, med äldre barn: 16 och 18 år som går gymnasiet i stan och en 22-åring som har flyttat hemifrån. De flyttade ut 2019.

– Vi bodde på Söder och letade hus ut mot Värmdö. När det här dök upp bestämde vi oss för att åka och titta – och blev förälskade i platsen, skrattar hon.

Att hon hade sin syster på ön redan gjorde beslutet enkelt, tillägger hon. 

Både Nadja och hennes man är frilansande kulturabetare, och de har en övernattningslägenhet i Stockholm, främst för barnens skull. 

Man behöver klara av mörker och kunna leva sitt liv efter båt- och busstidtabeller, enligt Nadja, men det är värt allt.

Nadja Franke

Nadja Franke

privat

– När ungdomarna hänger här ute med kompisarna på sommarkvällarna, då kan jag tänka att det är sådan livskvalitet. Och vi har en bra affär på ön som är öppen året runt, så vi klarar oss.