Under flera år har staden satsat på att aktivera öde platser, så kallade ”wasted spaces” för att ge staden mer liv och trygghet. Nu har turen kommit till området under Liljeholmsbron vid Liljeholmshamnen. I förra veckan invigdes en dansbana, en flytande basketplan och en fotoutställning.

– Genom att se platser som under broar med nya ögon kan man aktivera dessa underutnyttjade platser med kultur, liv och rörelse, säger kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Anna Pang, Anna Fridolin och Teres Selberg är arkitekterna bakom dansbanan. De har ställt upp flera dansbanor runt om i Stockholm. Tidigare har man kunnat ta en sväng på dansgolv utplacerade vid exempelvis Arkdes utanför moderna museet, i Vårby gård och i Huddinge.

Väljer själv musik

Genom att koppla upp sin mobil via bluetooth kan man dansa till sig egen valda musik på det färgglada dansgolvet.

Idén till att skapa dansbanor kom från en rapport där arkitekterna läst att fler killar än tjejer använder “spontana idrottsplatser” som parkour- och skateparker. För att ändra på detta ville de skapa en plats för en sport som lockar tjejer.

– Tanken är att det här ska va en inkluderande plats. En mötesplats där människor kan träffas genom dans, säger Anna Pang.

I anslutning till dansbanan flyter en basketplan, en fotoutställning och ett bibliotek på vattnet. Hoop dreams och grundaren Babak Azarmi står bakom kalaset som de valt att kalla för Zon 117, efter Liljeholmens postnummer.

– Vårt projekt går ut på att skapa en bro mellan kultur och idrott, säger Babak Azarmi som är grundaren av Hoop dreams.

I processen att bygga upp basketplanen tog Hoop dreams hjälp av basketlaget Vision Generation Basket från Tensta.

Hur var det att bygga basketplanen?

– Det är bland det roligaste jag har gjort den här sommaren, säger Elenore Ibrahim, 16, från VGB.