Göteborg

Stadsbiblioteket släppte nyligen statistik över de mest utlånade böckerna under förra året inom fem kategorier.

Den mest utlånade romanen var Valérie Perrins "Färskt vatten till blommorna", boken som även legat etta på både franska och italienska bästsäljarlistor och utnämnd till italiens mest populära "lockdown-roman".

På andra plats hamnar "Malma station" av Alex Schulman, en drabbande berättelse om familjehemligheter och oförrätter som gått i arv genom generationer – och jakten på sanningen som kan förändra allt.

Deckaren som flest lånade från stadsbiblioteket under 2023 var Havsörnens skrik av Karin Smirnoff

I boken som ingår i millennium-serien sätter sig Mikael Blomkvist sätter sig på tåget till Älvsbyn för att gå på sin dotters bröllop men dras in i händelser som får honom att hitta tillbaka till sina rötter som grävande journalist. Lisbeth Salander befinner sig också norrut för att knyta ihop ett avklippt familjeband, och än en gång korsas deras vägar. 

Giriga Sverige och en låtsande ko

Bland ungdomsböckerna var Nora Khalils debutroman "Yani" populärast att låna. Den handlar om Rayan, i brytningstiden mellan högstadiet och gymnasiet, en kollektivroman om ungdomar i Botkyrka, deras livsvillkor och framtidsdrömmar. En stor berättelse som bjuder på såväl skratt som tårar och som stannar kvar i läsaren länge.

Bland de allra yngsta boklånarna var det Mamma Mu som gick hem bäst och allra mest lånades "Mamma Mu låtsas" tätt följd av "Mera fart Mamma Mu!", "Mamma Mu simmar" och "Mamma Mu får ett sår".

Den mest lånade fackboken var "Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika" av Andreas Cervenka.

Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis berättar denna boken om.