TAKFEELING. Takbaren Ascaro på NK-Huset öppnade nu i vår. Runt själva baren går en 350 meter lång löparbana. Foto: Pekka Pääkkö

LISTA: 16 härliga takhäng för soliga dagar

Det är på taket man vill hänga Stockholmssommaren 2021. Här guidar vi till 16 soliga takbarer – etablerade och splitter nya – väl värda en hissfärd.

  • Publicerad 09:00, 17 jul 2021

Tetto – DJ, nordisk sommar och italiensk vibe

Intill takrestaurangen Spesso öppnade takbaren Tetto i maj. Från 12:e våningen har du en magnifik stockholmsutsikt mot Djurgården, Hötorgsskraporna och NK-klockan alldeles intill. Tetto betyder ”tak” på italienska och det är en italiensk vibe som man vill ge. På menyn finns tilltugg av italiensk snitt och cocktails på sommarens råvaror.

Adress. Malmskillnadsgatan 38 b

Läs mer: https://tetto.se/

Le Hibou på Bank Hotel – intim cocktailbar med två terrasser

Le Hibou betyder "uggla" på franska och cocktailbaren hittas på 8:e våningen. Här vill man skapa känslan av en parisisk våning.

Adress: Arsenalsgatan 6, City

Läs mer: https://bankhotel.se/sv/restaurants/le-hibou/

Clarion Hotel Sign – granne med takpool

Här vimlar bargäster på ena sidan av taket och spagäster kring utomhuspoolen på den andra sidan. Härifrån har du utsikt över Kungsholmen.

Adress: Östra Järnvägsgatan 35

Läs mer: https://www.nordicchoicehotels.se/hotell/sverige/stockholm/clarion-hotel-sign/featured-amenities/rooftop-garden-bar/

Urban Deli Sveavägen – takparken mitt i city

På 9:e våningen har Urban Deli Sveavägen en gigantisk takpark mitt i centrala Stockholm. Här kan du äta, dricka, lyssna på musik och titta på konst med utsikt över takåsarna i centrala Stockholm.

Adress: Sveavägen 44, City

Läs mer: https://www.urbandeli.org/takpark/

TAK – Svårslagen utsikt

På 14:e våningen mellan hotellen Hobo och At Six ligger Tak. 360-graders utsikten från takbaren över Stockholm är svårslagen och helt enastående i sitt slag. Att sitta i baren och se solen sakta gå ner över takåsarna medan man sippar på en cocktail och blickar ut över staden – ja, det är ren och skär magi.

Adress: Brunkebergstorg 2-4, City

Läs mer: https://tak.se/

Stockholm Under Stjärnorna – Brunkans takpark

Stockholm Under Stjärnorna är en 1 200 kvadratmeter stor takpark som fungerar som kombinerad bar, restaurang, klubb och hälsocenter. På dagarna är det familjevänligt och på kvällarna förvandlas takterrassen till en nattklubb. Ytan kan också användas för yoga och träning i det minimala utegymmet. Parken har bundits samman med TAK:s takterrass med en 22 ton tung bro.

Adress: Brunkebergstorg 2-4, City

Läs mer: https://www.sthlmunderstjarnorna.com/

Mosebacketerrassen – skönt sommarhäng

Södra Teatern har inte mindre än två takterasser. På relativt nyrenoverade Mosebacketerrassen finns plats för många, här finns mat, dryck och sommarscen – och så förstås utsikten över Gamla stan, Djurgården och vidare ut mot Nacka. Vill du ha något mer intimt så finns Champagnebarens mindre terass. Öppet måndag till lördag för allmänheten.

Adress: Mosebacke Torg 1–3, Södermalm

Läs mer: https://sodrateatern.com/kontakt-oppettider/

NK Padel & Social by Ascaro – stilfullt och avslappnat

I våras öppnade panelbanorna på NK:s tak, NK Padel & Social by Ascaro. Nu erbjuder också takbaren ett stilfullt men avslappnat takhäng bredvid panelbanorna. Dagtid serveras lunch, kvällstid finns lättare rätter som rökta räkor och förstås en lång rad cocktails och mocktails.

Adress: Parkaden, Regeringsgatan 47-55

Läs mer: https://www.nk.se/avdelningar/stockholm/nk-padel--social-by-ascaro

Scandic Continental – cityhänget

Scandic Continental mitt emot Centralstationen har takbaren Capital som ska ha internationell känsla och bjuder på utsikt över både Södermalm, Kungsholmen och Stadshuset.

Adress: Vasagatan 22, City

Läs mer: https://www.scandichotels.se/hotell/sverige/stockholm/scandic-continental/restaurang-bar

Ljunggrens Terrass – intimt på Södermalm

En liten och intim takterrass på en innergård med skön atmosfär. Här kan du äta asiatiskt eller dricka cocktails på temat Asian fusion.

Adress: Götgatan 36, Södermalm

https://www.restaurangljunggren.se/

Arc Rooftop på Blique by Nobis – en takterrass i två våningar

Elva våningar upp i Nobis-hotellet i Vasastan ligger den mindre krogen Arc. På samma våning i anslutning till restaurangen hittas takbaren, fördelad på två våningar med vy över hela Stockholm.

Adress: Gävlegatan 18, Vasastan

https://www.bliquebynobis.se/arc

Solstugan – med värmegaranti

Poppis bland stockholmarna och känt för att vara ett skönt sommarhäng. Solstugan i Kristineberg menar att de alltid kan garantera en temperatur på 21 grader, med hjälp av infravärme om solen sviker.

Adress: Snoilskyvägen 37, Fredhäll

http://solstugan.com/

Winery Rooftop Bar – bekväma solstolar

Kolla solnedgången över Friends Arena eller spana ut över Brunnsviken och Hagaparken från The Winery Hotels takbar i Solna, dit även icke boende är välkomna. Här kan du koppla av med sommarvin, vininspirerade drinkar och annat från de bekväma solstolarna.

Adress: Rosenborgsgatan 20, Solna

https://www.thewineryhotel.se/wine-food/rooftop-bar

Scandic Foresta – för soft sommarstämning

Här är du en bit utanför centrum, så räkna med mer av hotellgäster och lokalbefolkning och mindre av turister och samtidigt härlig kvällssol.

Adress: Herserudsvägen 22, Lidingö

https://www.scandichotels.se/hotell/sverige/stockholm/scandic-foresta

Scandic Sjöfartshotellet – en doldis med 50-talskänsla

Inte alla hittar hit, till den här takbaren med avslappnad känsla som är poppis bland Södermalmsborna själva. Här har du utsikt över Djurgården och Saltsjön. Terrassen kallas Sailor Bar och har en look med inspiration från 50 talets-USA.

Adress: Katarinavägen 26, Södermalm

https://www.scandichotels.se/hotell/sverige/stockholm/scandic-sjofartshotellet/restaurang-bar/lighthouse-bar

Sjöstaden skybar – lunch på 102 meter

På 102 meters höjd ligger takbaren i skyskrapan Sthlm01 vid Skanstull. Förutom en somrig terassmeny och barhäng bjuder stället på en magnifik panoramautsikt över stan.

Adress Hammarby Allé 12B, Södermalm

https://www.sjostadenskybar.se/

BARNVÄNLGIT. Padelentusiaster, barn och barflugor. Alla hittar sitt på någon av Stockholmstaken. Åsa Eriksson Krüger med barnen Estelle och Adrian gillar vattenspegeln uppe på NK-taket. Foto: Pekka Pääkkö

COCKTAIL. Takbar Ascaro på NK-Huset. Här finns mocktails, cocltails och lättare förtäring. Foto: Pekka Pääkkö