Många kanske redan har tröttnat på sin barrande julgran och själv kört den till Sörab. Men för dem som fortfarande har ett trött träd hemma är räddningen kanske närmare än du tror.

I år har Upplands Väsby kommun börjat med speciella graninsamlingsbilar som finns på utvalda platser och dagar (se faktaruta). Premiärbilen var på plats under just Tjugondag knut, och första uppsamlingsplatsen var på Hammarbyvägen i Sigma.

Efter lite förvirring om var exakt uppsamlingsbilen stod kom Liselotte Bovin till slut körande från Hasselbacken med granen på en pirra.

– Det känns jättebra att kunna slänga granen så här, det var väldigt smidigt.

Granen, som var av sorten kungsgran, fick Liselotte av sin dotter i julklapp.

– Jag hade klätt av granen redan i lördags och klippte ner den lite samma dag. Och Tjugondag Knut var ju den perfekta dagen att bli av med den.

Även om hon har bil så uppskattar hon den här servicen.

– Då behöver jag ju inte köra till Sörab och smutsa ner med avgaser. Det blir ju mer miljövänligt så här, säger hon och klappar på pirran.

Kommunens kretsloppschef, Celeste Hoffman, är nöjd med att man dragit i gång projektet med julgransinsamlingsbilar.

– Vi vill göra det lättare för kommuninvånarna att göra sig av med julgranen så att de inte hamnar där de inte ska vara. På så sätt kan vi minska nedskräpningen i kommunen.

– Vi valde samma platser för julgransinsamlingsbilarna där vi redan har någon form av insamling, som textilinsamlingskampanjer eller mobila återvinningscentraler.

När granarna är insamlade körs de till Sörab och blir till flis och fjärrvärme.

Gör ni om julgransinsamlingen nästa år?

– Det är vår plan, men vi får självklart titta på det totala resultatet. Då kan vi även titta på eventuella fler platser. Vi har redan nu fått önskemål om en uppställningsplats närmare stationen, för de som bor i Väsbys centrala delar.