ADJÖ! Liselotte Bovin blev på Tjugondag Knut första grankastare i kommunens nya kampanj med julgransinsamlingsbilar. Robert Mört övervakar att allt går rätt till. Foto: Charlotte Arwedsson

Liselotte först ut att slänga julgranen på nytt sätt

Tjugondag Knut – då slängs enligt traditionen julgranen ut. I år kan du bli av med barrträdet på ett nytt sätt – i en julgransinsamlingsbil. Och Liselotte Bovin från Hasselbacken blev gårdagens premiärkastare.

  • Publicerad 17:24, 14 jan 2022

Många kanske redan har tröttnat på sin barrande julgran och själv kört den till Sörab. Men för dem som fortfarande har ett trött träd hemma är räddningen kanske närmare än du tror.

I år har Upplands Väsby kommun börjat med speciella graninsamlingsbilar som finns på utvalda platser och dagar (se faktaruta). Premiärbilen var på plats under just Tjugondag knut, och första uppsamlingsplatsen var på Hammarbyvägen i Sigma.

Efter lite förvirring om var exakt uppsamlingsbilen stod kom Liselotte Bovin till slut körande från Hasselbacken med granen på en pirra.

– Det känns jättebra att kunna slänga granen så här, det var väldigt smidigt.

Granen, som var av sorten kungsgran, fick Liselotte av sin dotter i julklapp.

– Jag hade klätt av granen redan i lördags och klippte ner den lite samma dag. Och Tjugondag Knut var ju den perfekta dagen att bli av med den.

Även om hon har bil så uppskattar hon den här servicen.

– Då behöver jag ju inte köra till Sörab och smutsa ner med avgaser. Det blir ju mer miljövänligt så här, säger hon och klappar på pirran.

SIGMA. Hammarbyvägen var första anhalten för julgraninsamlingsbilen. Liselotte Bovin från Hasselbacken tog granen på en pirra och fick lite hjälp med att slänga kvistarna av Robert Mört. Foto: Charlotte Arwedsson

Här kan du lämna din gran

Torsdagen den 20 januari

Sigma - Hammarbyvägen 70: 16.30–17.00

Runby - Bromsbodavägen: 17.30–18.00

Väsby Centrum: 18.30–19.00

Bollstanäs IP: 19.30–20.00

Söndagarna 16 och 23 januari

Sigma - Hammarbyvägen 70: 12.00–12.30

Runby - Bromsbodavägen: 13.00 –13.30

Väsby Centrum: 14.00–14.30

Bollstanäs IP: 15.00–15.30

Visa merVisa mindre

GRANLÄMNING. Mikael Hillbo passade också på att lämna granen till uppsamlingsbilen på Hammarbyvägen. Foto: Charlotte Arwedsson

Kommunens kretsloppschef, Celeste Hoffman, är nöjd med att man dragit i gång projektet med julgransinsamlingsbilar.

– Vi vill göra det lättare för kommuninvånarna att göra sig av med julgranen så att de inte hamnar där de inte ska vara. På så sätt kan vi minska nedskräpningen i kommunen.

– Vi valde samma platser för julgransinsamlingsbilarna där vi redan har någon form av insamling, som textilinsamlingskampanjer eller mobila återvinningscentraler.

När granarna är insamlade körs de till Sörab och blir till flis och fjärrvärme.

Gör ni om julgransinsamlingen nästa år?

– Det är vår plan, men vi får självklart titta på det totala resultatet. Då kan vi även titta på eventuella fler platser. Vi har redan nu fått önskemål om en uppställningsplats närmare stationen, för de som bor i Väsbys centrala delar.