Linda Klasson stannar intill en klippa vid nedre Rudasjön. Det är rått i luften men sjön ligger helt stilla.

Hon plockar fram sittunderlag och ett egensytt fodral med olika köksredskap. Till sist ställer hon i ordning stormköket, sätter stekpannan i topp och kopplar på gasen.

– Jag har haft mitt stormkök i minst 20 år och det är fortfarande lika bra.

I burkar har hon förberett smet för att steka saffrans- och pepparkakskrabbelurer, och i en flaska har hon hemkokt glögg som ska värmas.

– Nu när man inte ska umgås inne går det minst lika bra att ha sitt glöggmingel ute, säger hon.

Gick över till stormkök

Linda Klasson från Vendelsö är kock och driver sedan tolv år tillbaka Glöd vildmarkskök, där hon bland annat håller matlagningskurser ute i skogen.

Till en början var det över öppen eld, men så kom den varma och torra sommaren 2018 där stora skogsbränder rasade på flera håll runt om i landet. När eldningsförbudet rådde fick hon tänka om.

– Då plockade jag fram stormköket igen. Först tyckte jag att det var lite fusk att laga mat med stormkök i stället för över öppen eld, men jag ändrade mig snabbt.

Torka din egen mat

I takt med att stockholmarna de senaste åren visats allt mer ute i skog och mark, inte minst nu under pandemin, är det också allt fler som hittar till henne. De vill ha tips och råd på hur man använder sitt stormkök bäst.

För det finns så många fler möjligheter än att bara värma pulversoppa eller köpa färdiga portioner torkad mat som blötläggs och värms.

– Tänk på stormköket som ugnen och spisen hemma, och laga den mat som du gillar. Det betyder inte att man behöver göra det onödigt krångligt, utan mycket kan man förbereda hemma. Det mesta går att laga och baka. För någon dag sedan gjorde jag risotto, stekte pilgrimsmusslor och bakade kladdkaka. Det enda som jag brukar avråda från är fritering och långkok, säger hon.

Vill man ändå underlätta med den torkade maten, så tycker hon att man ska göra den själv.

– Den som man köper är väldigt dyr och kan kosta runt hundra kronor per portion. Jag tycker i stället att man kan torka sin egen köttfärssås eller linsgryta hemma i ugnen, säger hon.

Årets julklapp

I dagarna släpper hon platserna till vårens matlagningskurser.

– Då lagar vi och äter en lyxig trerättersmiddag i mindre grupper. Jag tänker mig att det blir här i Rudan, men finns det önskemål och efterfrågan om andra skogar går det också bra, säger hon.

Att stormköket nyligen utsågs till årets julklapp av Svensk handel, tror hon ska öka intresset än mer.

– Bingo, tänkte jag först, säger hon och skrattar. Nej, men det är verkligen jätteroligt att fler upptäcker hur bra det är. Allt smakar dessutom så mycket godare utomhus, det är som att man använder alla sinnen på ett annat sätt, säger hon.