Krabbelurer med julsmak. Linda Klasson smaksätt smeten med saffran eller pepparkakskryddor och serverar krabelurerna med lingongrädde. Foto: Sacharias Källdén

Linda håller matlagningskurser på stormkök i Haninges skogar

I takt med att allt fler ger sig ut i skog och mark har stormköket fått ett rejält uppsving – inte minst sedan det blivit årets julklapp. Vendelsöbon Linda Klasson som håller matlagningskurser på stormkök i skogen märker av det ökade intresset.

  • Publicerad 06:15, 5 dec 2020

Det smakar så mycket godare utomhus.

Linda Klasson stannar intill en klippa vid nedre Rudasjön. Det är rått i luften men sjön ligger helt stilla.

Hon plockar fram sittunderlag och ett egensytt fodral med olika köksredskap. Till sist ställer hon i ordning stormköket, sätter stekpannan i topp och kopplar på gasen.

– Jag har haft mitt stormkök i minst 20 år och det är fortfarande lika bra.

I burkar har hon förberett smet för att steka saffrans- och pepparkakskrabbelurer, och i en flaska har hon hemkokt glögg som ska värmas.

– Nu när man inte ska umgås inne går det minst lika bra att ha sitt glöggmingel ute, säger hon.

Glöggmingel i skogen med stormköket

Lindas krabbelurer (12 st): 1 ägg, ½ dl strösocker, 1dl mjölk, 2 ½ dl vetemjöl,1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver och smör att steka i. Krydda smeten med saffran eller pepparkakskrydda.

Vispa ägg och socker, rör ner övriga ingredienser och krydda. Förvara smeten i en tät burk. Stek i smör i stekpannan på stormköket

Blåbärsglögg: 5 dl koncentrerad blåbärssaft, 5 dl vatten, 2,5 dl strösocker, 1 skivad apelsin, 5 korn kryddpeppar, 5 st kryddnejlikor, 5 st gröna kardemummakapslar, 3 st stjärnanis, 3 st kanelstänger

Koka allt tillsammans tills ca 1 liter återstår, sila sedan ner i en väl rengjord flaska. Förvara i kylskåp. Värm i stormkök, garnera med apelsinskivor och extra kryddor.

Visa merVisa mindre

I skogen på heltid. Att hålla matlagningsevent ute i skogen var länge en bisyssla för Linda Klasson, men för ett år sedan beslutade hon sig för att satsa helhjärtat på sitt vildmarkskök. "Det är fantastiskt att jag har kunnat göra business av min hobby", säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Gick över till stormkök

Linda Klasson från Vendelsö är kock och driver sedan tolv år tillbaka Glöd vildmarkskök, där hon bland annat håller matlagningskurser ute i skogen.

Till en början var det över öppen eld, men så kom den varma och torra sommaren 2018 där stora skogsbränder rasade på flera håll runt om i landet. När eldningsförbudet rådde fick hon tänka om.

– Då plockade jag fram stormköket igen. Först tyckte jag att det var lite fusk att laga mat med stormkök i stället för över öppen eld, men jag ändrade mig snabbt.

Torka din egen mat

I takt med att stockholmarna de senaste åren visats allt mer ute i skog och mark, inte minst nu under pandemin, är det också allt fler som hittar till henne. De vill ha tips och råd på hur man använder sitt stormkök bäst.

För det finns så många fler möjligheter än att bara värma pulversoppa eller köpa färdiga portioner torkad mat som blötläggs och värms.

– Tänk på stormköket som ugnen och spisen hemma, och laga den mat som du gillar. Det betyder inte att man behöver göra det onödigt krångligt, utan mycket kan man förbereda hemma. Det mesta går att laga och baka. För någon dag sedan gjorde jag risotto, stekte pilgrimsmusslor och bakade kladdkaka. Det enda som jag brukar avråda från är fritering och långkok, säger hon.

Vill man ändå underlätta med den torkade maten, så tycker hon att man ska göra den själv.

– Den som man köper är väldigt dyr och kan kosta runt hundra kronor per portion. Jag tycker i stället att man kan torka sin egen köttfärssås eller linsgryta hemma i ugnen, säger hon.

Torka dina matrester och värm i stormköket

Bred ut din favoritgryta som blev över från middagen tunt på bakplåtspapper. Torka över natten eller tills det är snustorrt i 80 grader med ugnsluckan lite på glänt.

Tips på grytor kan vara köttfärssås, chili con carne, linsgryta. Packa i zip-påsar. Häll på vatten precis så det täcker innan ni går ut, värm på stormköket, tillsätt extra vatten om det behövs.

Linda Klasson har använt sitt stormkök i drygt 20 år och det fungerar fortfarande lika bra. Foto: Sacharias Källdén

Årets julklapp

I dagarna släpper hon platserna till vårens matlagningskurser.

– Då lagar vi och äter en lyxig trerättersmiddag i mindre grupper. Jag tänker mig att det blir här i Rudan, men finns det önskemål och efterfrågan om andra skogar går det också bra, säger hon.

Att stormköket nyligen utsågs till årets julklapp av Svensk handel, tror hon ska öka intresset än mer.

– Bingo, tänkte jag först, säger hon och skrattar. Nej, men det är verkligen jätteroligt att fler upptäcker hur bra det är. Allt smakar dessutom så mycket godare utomhus, det är som att man använder alla sinnen på ett annat sätt, säger hon.