BOKAT. Här under Lilla Essingebron finns ett "bibliotek" för den som vill lämna eller ta böcker. Foto: Per Brandt

Lilla Essingen har fått bibbla under bron

Lämna böcker du har läst, ta någon ny med dig hem. Nu har ”brobiblioteket” öppnat på Lilla Essingen.

  • Publicerad 08:57, 11 maj 2021

På Kungsholmen finns det ett bibliotek, och även ett på Stora Essingen. Nu har det dykt upp en guerillavariant i miniatyr – på ett elskåp under Lilla Essingebron.

Han dyker efter skräp mitt i stan

Det är ö-bon Per Åkesson, som tidigare bland annat dykt och plockat upp skräp längs botten vid Luxparken, som är en av initiativtagarna till ”Bro-bibblan”. Men det var inte han som lade bok-grunden.

– Jag gick förbi och såg att det låg en hög böcker här så då fixade jag lådor och skylten. Den har rivits ner en gång men nu har jag satt upp en ny, säger han.

Upplägget är enkelt, och liknande initiativ finns på sina håll runt om i stan. Har man böcker man vill bli av med så kan man ställa dem i lådorna, blir man sugen på att läsa något som finns där är det bara att plocka med sig hem.

– Jag vill inte att man ska slänga böcker, motiverar Per.

Initiativet har väckt en del ”gilla” på Facebook och det verkar som att några även har hittat till elskåpet även om utbudet när Mitt i är på besök är blygsamt. Tio böcker av bland andra Edith Södergran och Dean Koontz finns i lådorna. Nu återstår det att se om utbudet växer

– Det är många som har skrivit ”bra” och så, men sedan får man se vad det blir i praktiken. Men jag har sett att det både har lämnats och tagits böcker, säger Per.