Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 ville Lidingö stad bidra på något sätt. Våren 2023 knöts kontakter med representanter för Slavuta i västra Ukraina.
I höstas träffades representanter från de båda kommunerna. Daniel Broman frågade då vilka behov som fanns och hur Lidingö kunde hjälpa till.
– De sa att när bomberna faller ska alla ner i skyddsrum. Däribland många skolelever och barn, och där har de dålig infrastruktur, säger han.
Daniel Broman är stadsdirektör på Lidingö
Lidingö stad
Nu startar Lidingö en insamling av både pengar och materiel. Representanter från Slavuta vet om att kampanjen är igång och Lidingö stad har fått en önskelista (se fakta). Pengarna som kommer in ska användas till att köpa in sådant som ukrainarna önskat.
Skickat önskelista
Önskelistan finns på stadens hemsida och Daniel Broman poängterar att det är just sådant som tas emot, inget annat. Redan nu har ett företag skänkt en container och ett transportföretag hjälper till med transporten. Även lokala näringslivet är med i kampanjen.
– Tanken är att den pågår i åtta veckor. Därefter kan vi förhoppningsvis skicka en proppfull container, annars är det ett underbetyg till oss alla på Lidingö.
Så här ska kampanjen lanseras på Lidingö
Privat
Hur en kommun får hjälpa till med ekonomiska medel styrs av kommunallagen. Därför blev just swishkampanj en lösning.
– Vi får inte använda våra kommunala skattepengar och skicka till andra kommuner eller länder.
Inte gjorts tidigare
Daniel Broman har jobbat i Lidingö stad i tio år. Han känner inte till att någon liknande kampanj sedan tidigare.
– Men nu känns det som att vi måste göra något. Vi hoppas på en rejäl summa. Vi kommer att ha en barometer så att man kan se hur mycket som skänkts. Där sätts det upp milstolpar.
Ska du själv skänka något?
– Ja, definitivt. Jag ville vara först på knappen när vi drog igång.